Минулих вихідних у Мюнхені мало би стартувати головне народне свято німців і найбільший у світі фестиваль пива — Октоберфест, котрий проводиться тут з 1810 року. Зазвичай сюди прибуває понад шість мільйонів охочих смачно попоїсти, хильнути кухоль (або скільки влізе!) пива, а то й просто поклеїти дурня. Цього року пивне свято стало жертвою пандемії. Вона перекреслила не тільки плани туристів, гультіпак та інших громадян, а й найрізноманітніших підприємців, таксистів, організаторів, артистів, власників готелів, які заробляли за два тижні пивного фестивалю понад 1,3 млрд євро! Про те, що в зв’язку з поширенням корнавірусу свято не відбудеться, вирішено ще у квітні, про що повідомили тоді прем’єр-міністр Баварії Маркус Зьодер і обер-бургомістр Мюнхена Дітер Райтер. Вони зазначили, що змушені це зробити, навіть усупереч великим фінансовим втратам міста, оскільки забезпечити дотримання соціальної дистанції учасниками свята неможливо. Тож уперше за останні 70 років традиція проведення Октоберфесту переривається до кращих часів.

Тепер ось уряду ФРН і федеральним землям належить вирішити долю ще одного традиційного свята — різдвяних ярмарків, без яких неможливо уявити не лише Різдво та Новий рік, а й загалом саму Німеччину. Питання про їх проведення в умовах пандемії коронавірусу обговорюється в офіційних кабінетах уже не перший тиждень. І йдеться не лише про святковий настрій і традиції, а передусім про економічне значення ярмарків для кожного регіону, кожного населеного пункту, де вони відбуваються із середини листопада до початку січня.

Про можливе проведення святкових базарів, навіть за умови поширення вірусу, висловився також баварський прем’єр Маркус Зьодер. Він вважає, що це можливо, але за обмеженого продажу алкоголю — з тим, щоб краще контролювати ситуацію. Також заради «порятунку» Різдва, на його думку, слід вигадати «розумні концепції», зробити спеціальні розмітки для потоків відвідувачів.

Зьодера підтримали колеги з інших земель. Прем’єр-міністр Тюрінгії Бодо Рамелов в одному з інтерв’ю зазначив, що різдвяні ярмарки можуть відбуватися у «полегшеній версії» — форматі щотижневих ринків, котрі змінюватимуть одне одного. Саме так вони відбуваються у цій землі.

Приміром, такий ярмарок у Ерфурті щороку відвідує понад 2 млн гостей. Нині проводити їх у такому масштабі неможливо, тому формат можна змінити, і також за умови обмеження продажу алкоголю. Але всі прем’єри сходяться на думці, що перш, ніж давати «добро» на проведення ярмарків, слід простежити за динамікою зростання кількості інфікованих упродовж найближчих двох тижнів.

Тим часом у німецьких магазинах уже з’являються у продажу ялинкові прикраси, фігурки Святого Миколая, різдвяні зірки та святкові декорації. Тож цілком можливо, що влада хоч і з обмеженнями, але все-таки дозволить проводити ярмарки. Хоч навряд чи в списку дозволених будуть масові гуляння біля ялинок із традиційним ласуванням глінтвейном з керамічних кухликів загального користування…

Берлін.