Ініційоване мовним омбудсменом Тарасом Кремінем відкрите звернення до Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля ЩОДО НЕДОПУЩЕННЯ СКАСУВАННЯ КОМПЛЕКСНОГО ЗНО З УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ ТА ЛІТЕРАТУРИ ДЛЯ ВСІХ ЗДОБУВАЧІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ підтримали науковці, освітяни, письменники та музиканти. Про це повідомив Уповноважений із захисту державної мови на своїй офіційній сторінці у Фейсбуці.

«Ми підготували відкрите звернення до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, адже, як і ви, вважаємо, що вилучення української літератури як обов’язкового навчального компонента з тестових випробувань вступників — це одна з найбільших загроз як щодо освітньої реформи, так і загалом державної гуманітарної політики...», — йдеться у дописі.

Раніше Український центр оцінювання якості освіти повідомив, що наступного року випускники писатимуть два види тестів з української — ЗНО, що міститиме виключно завдання з української мови, або тестування, яке передбачатиме завдання і з мови, і з літератури. Відповідно до проекту «Умов прийому на навчання до закладів вищої освіти України у 2021 році», під час вступу на більшість спеціальностей виші не вимагатимуть сертифікат ЗНО з української мови та літератури.

Автори звернення вимагають зберегти комплексне ЗНО для всіх. «Натомість пропонуємо розробити тестові завдання кількох рівнів складності з української літератури для вступників залежно від того, на які спеціальності вони вступатимуть: «гуманітарні» чи «технічні», — зазначається в документі.

Звернення до Прем’єр-міністра України, зокрема, вже підтримали Львівський національний університет імені Івана Франка, Київський університет імені Бориса Грінченка, Луцький національний технічний університет та Національний університет «Острозька академія».

Вл. інф.