Перед його запровадженням споживачам було обіцяно, що він працюватиме їм на користь. Мовляв, нарешті в газовиків-монополістів з’являться конкуренти, а це обов’язково призведе до зниження цін на цьому ринку. Але все відбувається зовсім не так: і конкурентів поки що не видно, і ціни в платіжках суттєво зросли. То де ж причина обману?

Літо тішило всіх справді низькими цінами на блакитне паливо. У червні воно коштувало 2,78 гривні за кубометр, у липні — 2,98. А от у серпні — суттєвий стрибок до 4,5 гривні: чи то сюрприз до відкриття ринку газу, чи так трапилось випадково?

Утім, ще тоді газівники попередили споживачів, що це не остаточна ціна. І справді, вересневі розцінки вже дорівнюють 5,5 гривні за кубометр. Тобто за квартал тариф зріс майже удвічі. Та й це ще, найімовірніше, не межа.

Утім, будь-яка аналітика в цій сфері неможлива: все відбувається так швидко і невловимо — ну просто як спалах газу.

Звичайно, як завжди, знайшлось пояснення. Мовляв, в опалювальний сезон попит на газ зростає, тож відповідно реагує і ринок. Усе це так. Але про який опалювальний сезон ідеться, коли надворі майже весь цей час термометр тримається на рівні тридцятиградусної плюсової позначки?

Якщо не підійшло таке пояснення, то готове інше: якщо ще не зима, то, значить, підготовка до неї. А ще ж зміни на світовому ринку. А ще — криза. А ще — пандемія... Одне слово, логічного тлумачення того, що відбувається, так і немає. Та й навряд чи буде.

А найбільш зрозуміле полягає в тому, що коли споживач терпляче ковтає все, що йому пропонується, то чому ж цим не скористатись?

А тепер споживач ще й може бути винним у тому, що платить багато, бо ж для нього відкрили ринок — тож обирай дешевий товар.

З-поміж кого обирати?

От тільки найголовніше запитання: з-поміж кого обирати? Формально держава і справді перестала регулювати ціну газу. А НКРЕКП видала майже вісім сотень ліцензій на постачання газу. Тобто все це потенційні гравці на новому ринку. І теоретично вони мають пропонувати свої послуги і свої вартості. На перший погляд, ринок доволі широкий, але...

Зі згаданих ліцензіантів фахівці називають лише приблизно дві сотні, які є діючими, тобто реально можуть постачати газ. Тож вибір значно зменшується. Але й це ще не все. Кажуть, не більш як два десятки із цього списку мають досвід роботи з населенням, решта обслуговували промислових споживачів. А це і різні обсяги поставок, і різні умови роботи.

Якщо ж доходить до вибору на конкретних територіях, то виходить, що пропозиції обмежуються буквально одиницями. Як розповіли в хмельницькому облгазі, з відкриттям ринку до нового постачальника в перші дні вирішили піти буквально кілька споживачів.

При цьому один із конкурентів спокусив тим, що пообіцяв меншу на третину ціну. Це справді вагомий аргумент, але у «Хмельницькгаз Збуті» сумніваються, що подібне можливо. Переконують, газ купується на енергобіржах за однією ціною. Потім свою націнку накручують облгази. Приміром, хмельницький має приблизно 2,3 відсотка. Ще майже п’ять відсотків хоче мати оператор газотранспортної системи. Але решта заробітку на тарифі йде в кишеню НАК «Нафтогаз України».

І ось тут найголовніше: хоч би як хвалилися відкриттям газового ринку, монополістом у цій сфері все одно залишається «Нафтогаз». І тут навіть немає особливої різниці, яке паливо — вітчизняне чи імпортне — пропонується споживачеві. Бо компанія «Укргазвидобування» працює з НАК «Нафтогаз України» і фактично перебуває під його патронатом.

З усього цього виходить, що будь-якому іншому постачальнику, котрий і хотів би продати нам дешевший газ, протиснутись на цей ринок вкрай складно. А для нас — споживачів — перспектива справді платити менше майже фантастична.

Ланцюг, який важко розірвати

Тільки на Хмельниччині налічується майже 400 тисяч абонентів, котрим ніяк не обійтись без газу. Такого масштабного споживацького ринку годі й шукати в іншій сфері. Монополіст, котрий десятиліттями тримав його у своїх руках, не випустить його просто так зі своїх обіймів.

При цьому раніше пальне проходило по такій схемі: «Укргазвидобування» — «Нафтогаз» — облгаз — споживач. В умовах відкритого ринку облгаз міг би й сам купувати товар у видобувної кампанії, оминаючи структуру, яка сумнозвісна своїми доходами, зарплатами і преміями. А про те, що не відомо, залишається лише здогадуватись. Але, як повідомив директор ТОВ «Хмельницькгаз Збут» Андрій Левицький, їхня компанія все ще не може самостійно купувати газ. Відповідні листи із запитами, проханнями і пропозиціями направлено в різні інстанції, та відповіді затримуються.

Є ще один варіант, коли з згаданого ланцюжка можна викинути одну ланку. Це коли «Нафтогаз» оминув би облгаз і вийшов напряму до споживача. Але що він виграє в такому варіанті, сказати важко. Адже новому постачальнику потрібно буде створити свою сервісну службу, а це — чималі витрати. Та й, знаючи апетити НАК, навряд чи можна сподіватись, що вони обмежаться отими кількома відсотками прибутку, на які нині погоджуються обласні компанії.

Втрачають усі

В усі ці газові рокіровки споживач уже мало вірить. Чи не єдиний вибір, який він може зробити, — це зменшити споживання. І він рухається саме цим шляхом. Якщо в кращі для газівників часи область транспортувала майже півтора мільярда кубометрів газу на рік, то тепер цифра менша втричі. Від початку нинішнього року обсяг споживання знову суттєво зменшився. На цьому втрачають усі, хто входить до газового ланцюжка. І в такому випадку єдиний вихід надолужити свої збитки — підняти тарифи.

Якщо до опалювального сезону газ значно подорожчає, то цих тенденцій не уникнути. Хтось намагатиметься шукати дешевшу альтернативу. А хтось буде мерзнути та при цьому економити.

Сподіватись на те, що відкритий ринок газу зможе запрацювати на користь споживача вже в найближчі місяці, важко.

Цифра

На Хмельниччині налічується 3415 субсидіантів, які заборгували за спожитий газ. У всіх цих випадках заборгованість становить понад три місяці. Найбільше неплатників у Хмельницькому, Кам’янці-Подільському та Красилові. Інформацію про них уже передали до органів соціального захисту населення. «У разі несплати прострочених зобов’язань до кінця вересня їм можуть не перепризначити субсидії на новий опалювальний сезон», — повідомили в ТОВ «Хмельницькгаз Збут».

Хмельницька область.