Відродження, розвиток, духовне єднання та взаємозбагачення української національної культури і культур інших національностей, які проживають на території України. Зміцнення міжнаціональної злагоди, збереження зразків етнічної та фольклорної спадщини як важливого елемента туристичного бізнесу. Такі цілі стояли перед учасниками Всеукраїнського фестивалю національних співтовариств «Ми українські — We are Ukrainian», що відбувся у Приморську Запорізької області.

Як розповіли організатори, захід також було спрямовано на відродження та популяризацію національних традицій і свят. У його завдання входило підвищення ролі національної культури у формуванні світогляду і духовності молодого покоління, залучення широкої громадськості та творчої інтелігенції. А також налагодження культурних зв’язків і творчого співробітництва колективів з різних областей України.

Відкрили фестиваль байкери з клубів «STEEL HIVE» (Приморськ) і «MFC TORNADO CLUB» (Бердянськ) із прапорами різних країн. З фестивальної сцени пролунали вітання від народного депутата України Павла Мельника, керівників міста та регіону, представників громадських організацій. У відкритті взяли участь творчі колективи Бердянського міського Палацу культури ім. Т. Г. Шевченка і народний колектив сучасної пісні «Срібний креш».

На другий день під час круглого столу презентували комунікаційну платформу «Багатонаціональна родина Запорізького краю» і Стратегію захисту національних меншин у Запорізькій області у форматі Zoom-конференції. У ній взяли участь представники Ради Європи, Міністерства культури та інформаційної політики України, Міністерства освіти і науки України, Державної служби України з етнополітики та свободи совісті, керівники національно-культурних товариств.

«Мета платформи — сприяти і поінформованості про діяльність національно-культурних товариств Запорізького краю, і партнерській взаємодії національних співтовариств із органами державної влади», — кажуть її творці.

Експерт Ради Європи Том Морінг відзначив важливість інклюзивного діалогу, коли кожний може бути почутий. А його колега Михайло Подюк розповів, що унікальний досвід створення такої комунікаційної платформи може бути успішно представлений і в інших областях України.

Фестивальна програма потішила яскравими костюмами, оригінальними національними танцями та піснями різних національностей, які проживають в області, від понад 20 творчих колективів, ансамблів і виконавців національно-культурних товариств регіону.

Фото прес-служби Запорізької ОДА.