У газеті «Голос України» вже  розповідали про двох наших земляків — захисників України, кавалерів ордена «За мужність». У нашому районі, нагадаю, народилося восьмеро орденоносців, усі — чоловіки. Але днями орденом «За мужність» нагороджено жінку — військового медика Збройних Сил України Кароліну Смоляну (на знімку).

Кароліна Вадимівна народилася і виросла у селищі Куйбишеве (нині — Більмак). Навчалася в місцевій середній школі. Після одинадцятирічки вступила до Бердянського медичного коледжу. Здобувши освіту, працювала в центральній районній лікарні на посаді фельдшера.

На початку 2017 року Кароліна Смоляна вступила до лав ЗСУ, підписавши контракт. Спочатку пройшла перепідготовку у військовому навчальному центрі «Десна», що на Чернігівщині, й розпочала службу як старший бойовий медик механізованої бригади. Частина базувалася тоді на Харківщині.

Як медик разом із бійцями та командирами бригади Кароліна Смоляна брала участь у бойових діях на сході країни. На Луганщині підрозділ мехбригади потрапив під обстріл російських найманців. Поранено було й Кароліну Смоляну.

Кароліна Вадимівна пригадує: «У ті хвилини було дуже тяжко. Рішення щодо евакуації та надання першої допомоги пораненим приймалося негайно. Надзвичайно важко витягувати з поля поранених солдатів. Одному бійцеві осколки гранати потрапили в ногу, рани завдавали сильного болю. Піднявши своє посіріле обличчя до мене, він очікував першої допомоги... Такі миті забути неможливо. Як і крик: «Я не помру, я хочу жити!». На війні всяке бувало».

За особисту мужність і героїзм, виявлені під час захисту державного суверенітету та територіальної цілісності України, високий професіоналізм, вірність військовій присязі старший бойовий медик Кароліна Смоляна нагороджена орденом «За мужність» третього ступеня.

Кароліна Вадимівна нагороджена також почесним нагрудним знаком «За взірцевість у військовій службі» третього ступеня, відзнакою Президента «За участь в Антитерористичній операції». Також має відзнаку «Хрест бригади», п’ять грамот та чотири подяки від командування військової частини. А ще Кароліна Вадимівна сама виховує доньку Оксану.

Старший військовий медик, учасниця бойових дій, патріот рідної землі Кароліна Смоляна наголошує: «Україна для мене — понад усе!».

Більмацький район
Запорізької області.

Фото надано автором.