На кінець другої декади цукор мали варити на усіх шести підприємствах. Насправді станом на 24 вересня цього року гудок про початок роботи дали тільки на двох з них — Юзефо-Миколаївському і Жданівському. На чотирьох інших роботи не почалися. Це — на Гайсинському, Іллінецькому, Крижопільському і Томашпільському заводах.

«Дуже непросто копати буряки цієї осені, — розповіла заступник директора департаменту АПК, екології та природних ресурсів Валентина Кирилюк. — Роботу ускладнила суха погода. Ґрунт твердий, тому збільшується час заготівлі сировини. На заводах кажуть, що чекають обіцяних дощів, які, сподіваються, поліпшать ситуацію».

Врожайність коренів нині нижча від минулорічного показника. Доставлені на Жданівський цукрозавод буряки мають середню вагу 400 ц/га. На завод у Юзефо-Миколаївку везуть корені ще меншої ваги — 350 ц на круг. Минулої осені в області збирали по 430 ц/га. Це був найгірший показник за останні п’ять років.

Фахівці прогнозують, що в області накопають буряків приблизно на 20% менше, ніж це було у 2019 році.

Тим часом ринок цукру вже відреагував на затяжний старт цукроварів. Солодкі кристали у Вінниці подорожчали навіть в оптових продавців. Переписали цінники також ті, хто торгує цукром на ринках у роздрібній торгівлі. За прогнозами фахівців, цукор і надалі дорожчатиме, бо зварять його у нинішньому році менше, ніж торік. 2019-й, як уже згадувалося, також був несолодким для цукроварів — цукру зварили менше порівняно з попереднім виробничим сезоном.