Вони мали пройти ще в червні, але через пандемію коронавірусу їх перенесли на пізніший час, а мандати мерів і депутатів муніципалітетів офіційно подовжили.

І хоча у вересні поширення COVID-19 у країні не тільки не пішло на спад, а набрало нових обертів, вибори вирішили більше не відкладати, бо в грудні в Румунії мають відбутися парламентські. Недарма проведення голосування на місцевому рівні багато хто вважає генеральною репетицією перед обранням депутатів вищого законодавчого органу. І в політичному, і в епідеміологічному аспектах. 27 вересня понад 18 мільйонів осіб отримали можливість визначитися з вибором мерів, голів повітових рад, а також депутатів місцевих і повітових рад. При цьому напередодні всіх громадян закликали суворо дотримуватися запобіжних заходів -- приходити на виборчі дільниці в захисних масках, на вході до них стояти одне від одного на відстані в 1,5--2 метри. Біля входу в усіх вимірювали температуру, вимагали обробити руки антисептиками, а до зали для голосування впускали одночасно по 15 чоловік.

Преса зазначає, що основна політична боротьба за владу на місцевому рівні розгорнулася між кандидатами від двох партій - Націонал-ліберальної і Соціал-демократичної. А найпривабливішим шматком владного пирога був Бухарест, де за крісло мера боролися 18 кандидатів, серед яких були екс-президент Траян Бесеску й колишній прем'єр Келін Попеску-Терічану. На новий термін пішла чинна градоначальниця Габріела Фіря, яку підтримувала Соціал-демократична партія. До речі, її та 50-річного незалежного кандидата Нікушора Дана вважали основними фаворитами виборчих перегонів. Нікушора Дана підтримувала й нині правляча Націонал-демократична партія. Очевидно, саме ця підтримка й виявилася вирішальною -- за попередніми даними, професор математики й громадський діяч Дан набрав 47% голосів жителів столиці, а Габріела Фіря -- 39%. Отже, Нікушор Дан взяв реванш за свою поразку на попередніх місцевих виборах, що відбулися чотири роки тому, а соціал-демократи, які утримували владу в Бухаресті вісім років, втратили свій вплив у столиці. Це називають і попередньою звісткою про майбутній розклад політичних сил на парламентських виборах.

Остаточні результати місцевих виборів стануть відомі пізніше, бо виборчі комісії розглядатимуть скарги, а деякі кандидати звернуться з позовами до суду.