За даними «Київтеплоенерго», лише 40% будинків з житлово-будівельних кооперативів (ЖБК), об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), відомчих та інших категорій будинків — серед тих, що обслуговуються комунальними підприємствами міста — готові до зими.

Загалом же по столиці статистика готових до холодів квартир не така гнітюча — до включення опалення готові 93% будинків.

За результатами моніторингу з 8 111 житлових будинків, що перебувають на обслуговуванні комунальних підприємств, акти готовності отримали 7 570. У Святошинському, Деснянському, Оболонському та Голосіївському районах до опалювального сезону готові всі будинки.

У компанії «Київтеплоенерго» повідомили, що виконали цьогорічну програму ремонтів і підготували до осінньо-зимового періоду 2020/2021 столичні станції теплопостачання та котельні у всіх районах столиці.

Тим часом експерти кажуть, що ситуація з підготовкою до холодів повторюється з року в рік: готовність житла до опалювального сезону не поліпшується. Більшість будинків житлового фонду, а це 85%, потребує капітального ремонту, в тому числі й системи теплопостачання в багатоквартирних будинках.

«Що стосується ОСББ та ЖБК, вони нікому не підпорядковуються, і тому змусити їх щось зробити немає можливості. Виходить, що надворі — кінець вересня, а в нас не підписані відповідні форми», — зазначають у профільній асоціації. Та поки що ситуація не є критичною, кажуть експерти, однак на киян можуть очікувати сюрпризи в тих будинках, де опалювальний сезон може розпочатися і в листопаді. А причина — не тільки технічний стан, а й заборгованість, що тягнеться ще з минулого опалювального сезону.

Як ми вже писали, від початку вересня цього року Мінсоцполітики, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 29.07.2020 № 744, розпочало реалізацію пілотного проекту з монетизації одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка».

Станом на 25 вересня 13 тисячам осіб уже перераховано кошти грошової компенсації на суму 67 млн гривень. Батьки, які отримали кошти на соціальні картки, можуть придбати дитячі товари в закладах торгівлі, що приєдналися до реалізації пілотного проекту.

Як повідомили в Мінсоцполітики, до пілотного проекту приєднались 150 закладів торгівлі (ретейлерів), у тому числі інтернет-магазини. Реєстр закладів торгівлі налічує 1 108 торгових точок, з яких 15 — інтернет-магазини. Детальний реєстр закладів торгівлі розміщено на офіційному веб-сайті міністерства.

Пенсійний фонд України повідомляє, що минулого тижня — 25 вересня — згідно із затвердженим графіком, завершено фінансування пенсій поточного місяця. На пенсійні виплати було спрямовано 1,3 млрд грн. Забезпечено фінансування пенсій вересня на загальну суму 39,2 млрд грн.

Виплату пенсій буде проведено у визначену кожному пенсіонеру дату виплати в установленому порядку.

Підсумовував Віктор БОНДАР.