Учора, в день 79-х роковин масових розстрілів мирного населення нацистами в Києві Президент Володимир Зеленський, Голова Верховної Ради Дмитро Разумков та Прем’єр-міністр Денис Шмигаль узяли участь у церемонії вшанування пам’яті жертв трагедії Бабиного Яру (на знімку).

«Страчені у Бабиному Яру — це тисячі зруйнованих людських доль. Тисячі родин, що їх винищили цілими поколіннями. Тисячі сповнених страху дитячих очей, які не розуміють, що їх ведуть убивати. Це тисячі нагадувань людству, до чого призводять ксенофобія, расизм та нетерпимість. І тисячі доказів, які всупереч науці показують, що далеко не в усіх людей є серце», — сказав Президент та наголосив, що, схиляючи голову перед усіма жертвами Бабиного Яру, ми не маємо права забути ці страшні злочини, щоб вони більше ніколи не повторилися.

Після офіційної церемонії Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр» представив масштабну аудіовізуальну інсталяцію на території урочища, присвячену вшануванню пам’яті жертв Бабиного Яру, яку підготував український театральний режисер Влад Троїцький за концепцією україно-британського медіахудожника Максима Демиденка. В основі інсталяції — символ Дерева життя. Трагедія Бабиного Яру показує, як легко воно може бути знищене. Колони, простріляні тисячами куль того ж калібру, що й кулі, від яких загинули люди у Бабиному Яру. Інсталяція працює цілодобово і вночі крізь кульові отвори проходить світло та звук пам’яті. Вона доповнюється аудіоінсталяцією із числовим відтворенням імен загиблих, архівними аудіозаписами Києва, унікальними довоєнними піснями на ідиш, ритуальною біблійною музикою, українськими та ромськими поминальними піснями...

Крім того, на території урочища до Дня пам’яті жертв Бабиного Яру встановлено монокуляри, в які вмонтовано найвідоміші фотографії Бабиного Яру, зроблені німецьким військовим фотографом Йоганнесом Геллє в наступні дні після розстрілів 29—30 вересня 1941 року. Завдяки цим монокулярам тепер кожен відвідувач зможе побачити, який вигляд мала ця територія 79 років тому.

У рамках пам’ятних заходів міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко і член наглядової ради Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр», президент Всесвітнього єврейського конгресу Рональд Лаудер підписали Меморандум про взаєморозуміння та співпрацю, метою якого є збереження і відновлення пам’яті про трагедію Бабиного Яру як символу та складової пам’яті єврейського народу, національної пам’яті українського народу, а також інших народів світу, які стали жертвами та свідками злочинів нацистського режиму.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Більше фото тут.