Про це вчора під час брифінгу заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

«Ми всі уважно спостерігаємо за розвитком цих подій. Війна — це завжди горе, жертви, руйнування... На нашу думку, зараз на Кавказі головне — це не розпалювати додатково і без того дуже високі емоції... Одним із наріжних каменів української зовнішньої політики є підтримка територіальної цілісності держав. Ми послідовно підтримували територіальну цілісність Азербайджану, так само як Азербайджан підтримував нашу територіальну цілісність у міжнародно визнаних кордонах, і цей принцип залишається для нас абсолютно незмінним», — сказав Д. Кулеба.

Водночас народна депутатка, голова української делегації у Парламентській асамблеї Ради Європи Єлизавета Ясько на своїй сторінці у Фейсбуці наголосила: «Ми закликаємо чиновників у Баку та Єревані припинити бойові дії і поважати права людини та міжнародне гуманітарне право. Конфлікт повинен бути вирішений через політичне рішення, досягнуте дипломатичним шляхом». При цьому вона наголосила на тому, що «Україна поважає територіальну цілісність Азербайджану».

Нагадаємо, Вірменія та Азербайджан вранці 27 вересня поновили бойові дії у Нагірному Карабасі, взаємно звинувативши одне одного в обстрілі прикордонних територій та провокуванні насильства. Обидві країни оголосили воєнний стан та мобілізацію.

Рада Безпеки ООН закликала Вірменію й Азербайджан негайно припинити бойові дії в Нагірному Карабаху і терміново відновити переговори без попередніх умов.

Конфлікт між Азербайджаном і Вірменією через Нагірний Карабах почався в 1988 році. В 1994-му — після шести років війни — був підписаний Бішкекський протокол, за яким Азербайджан і Вірменія домовилися про припинення вогню. Нагірний Карабах проголосив себе незалежною «республікою», але Азербайджан не визнав цього, заявивши, що територію окупувала Вірменія.