Його запросили на засідання комітету після низки скандальних заяв про амністію, особливий статус Донбасу, про можливість проведення виборів на окупованій території. Раніше Фокін також висловлював думку, що війна на сході України почалася через «мовне питання», а бойовиків називав «повстанцями». Його висловлювання повністю збігаються з риторикою Кремля...

Відповідаючи на запитання народних депутатів, Фокін заявив: «Що стосується війни. Я не політик і зробити якесь визначення цього я не можу. Тому жодного підтвердження, що там ведеться війна між Росією та Україною, поки що я не бачу». За його словами, на сході України проти ЗСУ воюють бойовики й найманці з 30 країн.

Пан Фокін повинен піти з ТКГ. Так відреагував глава Офісу Президента Андрій Єрмак на висловлювання першого заступника глави делегації України в ТКГ. Про це він написав у пості на своїй сторінці у Фейсбуці. Єрмак також нагадав офіційну позицію Києва: «Так, у нас іде війна, в якій Росія — сторона конфлікту, а не спостерігача. І саме тому, а також через анексію Криму Захід застосував проти Росії санкції.

Ми наполягаємо на повній деоккупації й поверненні всіх наших територій, тільки це може означати відновлення справжнього миру. Росія повинна піти з нашої землі, забравши все своє — армію, збройні формування, військову техніку, окупаційні структури».

За результатами засідання профільного парламентського комітету, деякі депутати вирішили звернутися до Президента України з рекомендацією «засудити висловлювання» і звільнити першого заступника глави нашої делегації в ТКГ Вітольда Фокіна. Текст пропонованої постанови на засіданні комітету 29 вересня не озвучували. Однак пізніше народний депутат (фракція «Голос») Роман Лозинський опублікував його на своїй сторінці у Фейсбуці.

«Заяви Вітольда Фокіна — це не новий курс України, а його приватна думка. Офіційна позиція держави не змінилася: Росія — агресор, який розпочав цю війну, захопивши Крим, а потім і частину Донбасу», — таким постом у Фейсбуці відреагувала заступник глави фракції «Слуга народу» Євгенія Кравчук. Крім того, вона повідомила про своє входження до складу депутатської групи «Шлях додому», яка займатиметься прямою комунікацією народних депутатів із представниками української делегації в ТКГ.

У свою чергу фракція «Європейська Солідарність» вважає, що в СБУ й ДБР повинні негайно відкрити кримінальне виробництво за фактом державної зради, статті 110—111 КК України, стосовно Вітольда Фокіна. Про це заявила співголова фракції Ірина Геращенко, інформує прес-служба політсили. За її словами, наші переговорники в Мінську перед кожним засіданням отримують директиви від МЗС і не мають права ви-словлювати особисту позицію. «Як тепер нашим дипломатам в ООН, Раді Європи, на всіх майданчиках доводити факт російської присутності, якщо офіційні переговорники його не помічають?», — ідеться в заяві.

Колеги Фокіна по ТКГ — глава української делегації Леонід Кравчук, його перший заступник, віце-прем’єр-міністр України Олексій Резніков і заступник глави делегації народний депутат Олександр Мережко, неприємно здивовані й не схвалюють резонансні заяви стосовно війни на Донбасі й щодо Криму, зроблені у Верховній Раді.

«Ми разом, як делегація України в переговорах у ТКГ, повинні дотримуватися винятково офіційної позиції нашої держави навіть тоді, коли не беремо участі в переговорах... Ми повністю усвідомлюємо, що війну на територію України принесла Росія та її громадяни», — заявили Кравчук, Резніков і Мережко, акцентуючи на тому, що поставлені їм на переговорах Президентом України завдання, побудовані на розумінні повного контролю Росією тимчасово окупованих територій України, а отже, мають вирішальний вплив на все, що там відбувається, передає «Інтерфакс-Україна». У заяві зазначається, що під час роботи в Тристоронній контактній групі Вітольд Фокін не робив таких заяв і не провокував неприємні дипломатичні несподіванки.

Учора вранці Офіс Президента відреагував на виступи першого заступника глави української делегації в ТКГ під час засідання парламентського комітету у вівторок. Заява, опублікована на Офіційному сайті Президента України, за тезами і «неприємним здивуванням» співзвучна заяві Кравчука, Резнікова, Мережка, зробленій напередодні. У ній державним представникам нагадують, що «не можна плутати офіційне з особистим». А також стверджується, що офіційна позиція України повністю збігається з об’єктивною реальністю й політичною правдою: з російського вторгнення розпочалася тимчасова окупація АР Крим, міста Севастополя й окремих районів Донецької та Луганської областей України.

«Безумовно, заявам Вітольда Фокіна, які категорично розходяться з офіційними позиціями держави, уже дано належну оцінку. Насамперед — суспільством, яке заплатило велику ціну за свої ідеали. Цього не можна не розуміти», — йдеться в повідомленні.

На момент, коли верстався номер, не було інформації про якісь офіційні рішення щодо змін у складі нашої делегації в ТКГ.