За його підсумками глава кабінету виступила на прес-конференції разом із партнером у правлячій коаліції і прем’єром Баварії Маркусом Зедером та бургомістром Гамбурга Петером Ченчером. Вона сказала, що «Німеччина справлялась із пандемією влітку», але закликала громадян «не розслаблятися», попередивши, що «попереду чекають важкі часи».

Кілька місяців тому Берлін і регіони відмовилися від координації дій із подолання пандемії, але на тлі зростання захворюваності повернулись до формату спільних консультацій. Водночас кожна із земель, як і досі, має право корегувати правила на власний розсуд. За словами канцлерки, найважливіше в нинішній ситуації — оперативно відстежувати ланцюжки інфікування вірусом. «Це — єдиний спосіб стримати пандемію», — вважає Меркель.

Тому влада вирішила зробити жорсткішим покарання за надання неправдивих чи неточних персональних даних під час бронювання місць у готелях, відвідування ресторанів та інших громадських місць, де це вимагається (там відвідувачі мають неодмінно заповнити анкету, де вказують свої адресу та контактні номери телефонів). «Відтепер штраф для таких несвідомих громадян становитиме щонайменше 50 євро», — сказала глава уряду. Водночас прем’єр-міністр землі Шлезвіг-Гольштейн Даніель Гюнтер уже оголосив, що в його регіоні за надання неправдивих чи неточних персональних даних громадян каратимуть штрафом на суму до тисячі євро.

Звісно, що жодних послаблень у громадському житті очікувати не слід. До неодмінного носіння захисних масок, вимог дотримуватися соціальної дистанції, виконання правил гігієни додається обов’язкове провітрювання приміщень і використання мобільного додатку Corona.

Прем’єри інших земель, за повідомленням видання Spiegel online, відмовились обмежувати вечірки в квартирах 25 учасниками, на чому наполягала Меркель. Проте в кафе, ресторанах та інших орендованих приміщеннях рекомендовано не збиратися компаніями в понад 50 осіб, якщо кількість нових інфікованих у регіоні становитиме понад 35 на 100 тисяч жителів за тиждень.

Прем’єр Баварії Маркус Зедер закликав земляків утримуватися від мандрівок за кордон під час шкільних осінніх канікул, які розпочнуться невдовзі. «Слід виявити обережність, а не нерозсудливість, — сказав він. — Наш пріоритет — збереження робочих місць, функціонування дитячих садків і шкіл. Ми не хочемо повернення загальної ізоляції. Якомога більше масок, менше мандрівок і алкоголю», — зазначив Зедер.

Він також нагадав, що ще наприкінці червня у ФРН виявлялось у середньому 300 інфікованих щодня. Нині, за даними Інституту Роберта Коха, на ранок 29 вересня у країні зареєстровано 2089 нових пацієнтів і 11 летальних випадків, спричинених вірусом. Від початку пандемії у Німеччині зафіксовано 9471 смерть від COVID.

Берлін.