Це стало можливим завдяки виграному Групою «Енергетичні ресурси України» («ЕРУ») тендеру. Про це повідомили в спеціальному комюніке, розміщеному на сайті польської компанії. Інформацію підтвердила й українська компанія-переможець.

Блакитне паливо буде призначене для технічних потреб українського оператора ГТС, наголошують в PGNiG, підкреслюючи, що це перші поставки концерном природного газу для потреб ОУГТС. Але не перші на український ринок: починаючи з середини 2016 року PGNiG експортував до України загалом понад три мільярди кубометрів природного газу. При цьому лише в першій половині цього року об’єм експорту PGNiG до нашої країни становив 0,9 мільярда кубометрів, що на 190% більше порівняно з аналогічним періодом 2019-го.

Розвитком співпраці задоволений голова правління PGNiG Єжи Квєцінський, який назвав поставки блакитного палива для українського оператора ГТС «черговим прикладом активності PGNiG у розбудові регіонального ринку газу в цій частині Європи».

«Прийнята нами стратегія оптимізації портфоліо природного газу з використанням зарубіжної інфраструктури дає очікувані результати. Завдяки резервам сировини, накопиченим PGNiG в українських підземних газосховищах, ми змогли запропонувати нашому контрагентові конкурентну цінову пропозицію», — заявив Є. Квєцінський. При цьому керівник PGNiG наголосив, що концерн послідовно розвиває свою діяльність в Україні, підтвердженням чого є зростання об’ємів експортних поставок на український ринок, яке «значною мірою є результатом доброї взаємовигідної співпраці з бізнес-партнером — Групою «ЕРУ».

В комюніке наводять також коментар одного із співвласників «ЕРУ» Ярослава Мудрого, який висловив задоволення з приводу продовження співпраці з польським партнером та спільної участі в успішному тендері на поставки газу для новоствореного, незалежного оператора української ГТС. «Пропозиція, представлена «ЕРУ», виявилась найбільш конкурентною саме завдяки співпраці з PGNiG. Водночас, завдяки збільшенню до 100 мільйонів доларів страхування політичних ризиків в «U.S. International Development Finance Corporation», «ЕРУ» спроможна фінансувати поставки значних об’ємів, зберігаючи прийнятний рівень кредитних ризиків», — заявив Я. Мудрий. При цьому він висловив переконання, що завдяки спільним зусиллям усіх сторін такий тендер став «прекрасним прикладом прозорості та зростаючої довіри як до українського ринку газу, так і до нового оператора УГТС».

За умовами тендера постачання газу триватиме до 1 травня 2021 року.

Довідка

PGNiG займається видобуванням нафти і природного газу в Польщі, а також його імпортом, зберіганням у підземних газосховищах, дистрибуцією газового палива. Консолідований дохід концерну в 2019 році становив 42,02 млрд злотих.