На знімку: директор дитсадка  № 64 Наталя Нікітченко (ліворуч) та вихователь Тетяна Шаповалова.

Набридло життя біля каміну

Зневірившись у можливості отримати від влади фінансування всіляких ремонтів, наші освітяни та медики звично тягнуть добровільні пожертви з кишень батьків та пацієнтів. Чим провокують звинувачення в корупції та природну неприязнь людей, яким ці гроші також не зайві. А от у окремо взятому херсонському дитсадку власним прикладом довели: якщо діяти разом і не бути байдужими, гроші на розвиток можна дістати. І неабиякі — понад мільйон гривень!

Комунальний дитсадок № 64, що на вулиці Петренко у Херсоні, збудували понад шістдесят років тому. За цей час дерев’яні вікна тут так жодного разу й не міняли. А в міжсезоння, коли центральне опалення ще не увімкнули, а сонечко вже не так пригріває, коробка з силікатної цегли тепла зовсім не тримала. Й нагрівати її доводилося камінами, які «жерли» кошти за електроенергію зі страшною силою. Та й малечі було не дуже комфортно. «Батьки приводили дітлахів у садочок, надягаючи їм по кілька одежин на панчохи. Почуватися такими «капустинами» хлопчикам і дівчаткам було, м’яко кажучи, некомфортно. Адже їм треба бігати, рухатися, а надмір одягу заважає», — співчуває своїм підопічним вихователь дошкільного закладу Тетяна Шаповалова.

Усього добивалися гуртом

Власне,  розв’язання проблеми у колективу дитсадка було напоготові — утеплення. Для початку тут навіть провели експеримент: власними зусиллями утеплили стіни невеличкої прибудови до харчоблоку, де батарей центрального опалення не було взагалі. І переконалися, що за відсутності сильних морозів температура в ній навіть узимку спокійно тримається на рівні плюс вісімнадцять градусів за  Цельсієм. Та одне діло утеплити приміщення площею в дванадцять квадратних метрів, і зовсім інше — цілий дитсадок. Тут уже жодних батьківських пожертв не вистачило б. Але хто сказав, що їхня допомога повинна бути саме грошовою?

— Від методиста міського управління освіти Тамари Верещаки ми дізналися про бюджет участі, за яким від громади можна отримати фінансування на важливі для нас і для громади проекти. Ознайомилися з умовами, прикинули, що до чого, і почали діяти, розпланувавши справу поетапно, — розповідає директор  дитсадка № 64 Наталя Нікітченко. — Звичайно, без допомоги батьків не обійшлися. Денис Комаров, котрий будівельну сферу знає досконало, підрахував вартість термомодернізації будівлі — 1 мільйон 406 тисяч гривень. Дизайнер Світлана Гуменюк підготувала ескіз. Розробили проект та подали його до міськради. Але за нього повинні були на сайті проголосувати п’ятсот городян, тому ми наполегливо просили тих самих батьків і самих сказати своє слово, і залучити всіх небайдужих людей: родичів, кумів, знайомих. Наш садочок відвідує понад двісті малюків, тож групи підтримки вистачило з надлишком — голосів за проект набралося більш як шістсот. Звичайно, були й скептики, котрі не вірили, що на скромний дитсадок «мільйон з неба впаде». Але гроші нам таки дали, і довгоочікувана термомодернізація будівлі наближається до фінішу. Старі вікна вже замінили  металопластиковими, звели нову прибудову до входу, а вихователі самі її розмалювали.  Ще кілька тижнів, і наша мрія про теплий дім для дітей збудеться!

Успіху забагато не буває

Скептики, либонь, і тут знизуватимуть плечима: мовляв, нічого хитрого випросити з бюджету кошти. Та річ у тому, що муніципальна скарбничка у Херсоні від надлишку мільйонів не потерпає — охочих на них багатенько. І з цих охочих дитсадок № 64 виявився ЄДИНИМ, кому з бюджету участі надали майже півтора мільйона гривень на термомодернізацію, підтвердила начальник дошкільного відділу міського управління освіти Тетяна Чурилова. «У Херсоні з 85 дошкільних закладів 81 комунальний. І з цих 81 лише в п’яти спромоглися виконати термомодернізацію будівель. Та й то за кошти державного бюджету», — зазначає Тетяна Іванівна.

Гадаєте, після блискучої перемоги у «битві за термомодернізацію» колектив дитсадка спочиває на лаврах і насолоджується заслуженим успіхом? Аж ніяк! Переконавшись у силі взаєморозуміння та співробітництва заради єдиної мети, вихователі та батьки малечі зараз розробляють аж два нові проекти для бюджету участі. Хочуть отримати гроші для будівництва ста метрів нової капітальної огорожі (адже це безпека дітей) та ігрового майданчика. Причому такого, щоб його могли по вечорах вільно відвідувати малюки, котрі мешкають по сусідству. Адже незабаром вони також підуть у дитсадок № 64, тому їхні батьки за проект залюбки проголосують!

Херсон.

Фото автора.