Якось, досить таки давно, мені пощастило потрапити на цікаву екскурсію на одне з виноробних підприємств в Іспанії. Там я вперше побачила, як «відпочивають» і «набираються сили» вина під музику різних композиторів. Так-так, саме різних, бо, виявляється, червоні вина «люблять», до прикладу, Чайковського, а білі, скажімо, — Шопена (на жаль, точно вже не пригадую, яких саме). Моєму здивуванню не було меж. Здавалося, розказують про це серйозні люди, але спершу так і хотілося покрутити пальцем біля скроні... І от минуло не так багато часу, а я знаходила дедалі більше цікавих матеріалів на цю тему. Тож зрозуміла, що помилялася, і не все так просто. Ось дивіться.

З давніх-давен музика є нашим практично постійним супутником. А чи помічали ви, як часто навіть підсвідомо, вмикаючи радіо, ми шукаємо хвилю, музика якої співзвучна нам на даний момент, музика, яка допомагає віднайти гармонію з нашим внутрішнім станом чи полегшує монотонний робочий процес. Буває, ми навіть «муркочемо» собі під ніс якусь із мелодій — то бадьору, то ліричну. Помічали? Виявляється, це не просто збіг: так ми інтуїтивно себе лікуємо. І це не вигадки і ніякі не казки.

Сьогодні навіть існує окремий такий напрям — музикотерапія. Нині важко сказати, хто саме був його основоположником, однак ще в давні часи античний учений, філософ і лікар Авіценна стверджував, що музика, проникаючи в душу людини, здатна зцілювати її хворе тіло та навіть продовжувати життя. Що вже казати про Індію, де традиції зцілення музикою мають надзвичайно глибоке коріння. Згодом такого висновку дійшли й багато науковців і медиків Європи та США. Відтоді там у різних медичних закладах успішно застосовується музикотерапія для лікування і реабілітації хворих. Нині вже подекуди і в нас таке можна побачити.

Більше того, не раз перевірено й доведено, що музика певних композиторів, ба навіть певні їхні твори, лікує саме ті чи інші недуги. Уявляєте? Зокрема, при головних болях і захворюваннях очей рекомендовано слухати «Ноктюрн» Шопена, а варикозне розширення вен і набряки добре «лікує» «Крейцерова соната» Бетховена. Фортепіанні концерти Ліста допомагають при хворобах горла і вуха. А прелюдії та фуги Баха полегшують стан при захворюванні серця й дихальних шляхів. Посміхаєтеся? Може, теж виникло бажання покрутити пальцем біля скроні? А даремно.

Уже незаперечним є факт існування так званого «ефекту Моцарта». Чули щось про таке? Так от, учені виявили, що музика цього композитора посилює мозкову діяльність дітлахів, сприяє їхньому здоров’ю і гармонійному розвитку. Хіба лише одне це не спонукає вас, друзі, мати домашню колекцію записів Моцарта? Тим паче що нещодавно австрійські вчені за допомогою апаратної діагностики підтвердили: справді, музика Моцарта — одна з найбільш цілющих як для малечі, так і для дорослих.

Безумовно, класичну музику краще слухати в концертних залах у виконанні хороших музикантів. Тут не посперечаєшся. Однак навіть якщо немає такої можливості, не завадить і про-слуховування якісних дисків. (На жаль, з улюбленого багатьма Інтернету записи музики звучать «плоско» і не дають потрібного ефекту). Головне — навчитися отримувати справжню насолоду від самого процесу.

Коли пече диявольський вогонь
І виється на місяць срібнорогий — 
Я прикладаю музику до скронь
З «музичної швидкої допомоги» —
Бетховен,
          Моцарт,
                Шуберт,
                          Гріг,
Шопен...
Хіба існує зілля більш цілюще?
Звертаюся до рятівних імен
І довіряю лікам звукосущим...

Отож, як бачимо, українська поетеса Людмила Гнатюк уже успішно випробувала звукотерапію на собі. А що завадить нам?..