Адже з 1 січня 2021 року вона може опинитися на вулиці.

Історія ця давня. Колись книгозбірня «мешкала» у Гостиному дворі, звідки її виселили, коли будівля 2012 року пішла на так звану реконструкцію. Після певних поневірянь бібліотека знайшла прихисток на проспекті Перемоги в колишній їдальні, яка належить ДП «Преса» при Державному управлінні справами. Договір укладали щорічно, на довгостроковий ДУС не погоджувалося.

Нині договір оренди продовжено до кінця 2020 року без права пролонгації.

«Поки що ніхто не хоче взяти на себе відповідальність та визнати, що у 2012 році сталася помилка, коли єдина профільна архітектурно-будівельна бібліотека в країні опинилася без власного приміщення, — прокоментувала ситуацію «Голосу України» директорка книгозбірні Галина Войцехівська. — Ми і так були в стані, що у будівлі не могли ані дах перекрити, ані вікна замінити, а тепер узагалі не знаємо, де унікальні книжки зустрічатимуть Новий рік. Уряд має прийняти державницьке рішення і передати на баланс бібліотеці приміщення, виділивши кошти ДП «Преса».

Варто нагадати, що Державна наукова архітектурно-будівельна бібліотека імені В. Заболотного — єдина книгозбірня державного значення з будівництва і архітектури. Її було створено як Наукову бібліотеку при Президії Української філії Академії архітектури СРСР ще далекого 1944 року. Вона — гордість архітектурної та будівельної сфер України, в ній проводять чимало заходів: виставки, лекторії, читання тощо. Книгозбірня має унікальну колекцію книг, професійних працівників та зацікавлених читачів і не втрачає надію на мудрість державницьких рішень.

Фото Олександра МАКІЙЧУКА.