Донецький юридичний інститут як вищий навчальний заклад системи МВС України веде свою діяльність у декількох напрямках, серед яких особливе місце посідає міжнародне співробітництво. Сьогодні інститутом укладено угоди про співробітництво з 18 навчальними закладами та 2 правоохоронними органами 13 держав. Серед партнерів — провідні академії поліції (міліції), університети, інститути та науково-дослідні установи правоохоронних органів країн Європи та Азії.

Найбільш плідною є співпраця із підрозділами поліції та навчальними закладами Баварії (Німеччина). Це співробітництво здійснюється за підтримки Фонду Ганса Зайделя. За майже 20 років співпраці — а саме такий ювілей відзначатимуть у лютому 2014-го — у відрядженнях з метою обміну досвідом, участі у конференціях, підвищенні рівня володіння німецькою мовою професійного спрямування побувало майже 250 представників інституту, серед яких 105 курсантів.

Ця співпраця має свої результати. 2003 року в Донецькому інституті внутрішніх справ (на той час навчальний заклад мав таку назву) було створено Центр впровадження психотренінгових технологій (нині — Науково-дослідний центр психотренінгових технологій), головне завдання якого — науково-методичні розробки і практичне впровадження в діяльність органів та підрозділів внутрішніх справ України прогресивних тренінгових методів, спрямованих на формування психологічної готовності до професійних дій у повсякденних і екстремальних ситуаціях.

Також результатом тісної співпраці стало створення у квітні 2002 року навчального міськрайвідділу внутрішніх справ, що є аналогом спеціалізованого полігона Школи поліції        м. Нюрнберга. 

Наявність такої навчальної бази істотно поліпшує якість засвоєння теоретичного матеріалу, який викладають в інституті.

Серед напрямків співпраці з поліцією Баварії важливою є підготовка тренерів. Зокрема, протягом 2012—2013 років з метою вдосконалення системи психологічного супроводу діяльності та психологічної підготовки курсантів інституту, формування в них спеціальних знань, умінь і навичок, необхідних для виконання службових обов’язків, делегацією поліції Баварії на чолі з головним комісаром поліції, співробітником Центральної психологічної служби поліції Баварії, тренером Президії поліції адміністративного округу Верхня Баварія — Південь Міхаелем Ратцеком здійснюється підготовка 14 працівників інституту як тренерів.

За підтримки Фонду Ганса Зайделя в Донецькому юридичному інституті МВС України проведено 20 міжнародних науково-практичних конференцій з питань психотренінгових технологій, боротьби з незаконною міграцією, торгівлею людьми та жінками, наркозлочинністю, кіберзлочинністю, злочинністю у молодіжному середовищі, забезпечення громадської безпеки та безпеки дорожнього руху, що сприяє впровадженню в навчальний процес інституту новітніх методів підготовки висококваліфікованих працівників правоохоронних органів України.

Серед проектів, які сьогодні впроваджуються, — аудиторія «Студія ораторської майстерності», що дасть змогу курсантам та студентам інституту набути практичних навичок усного мовлення та ораторської майстерності. Також на кафедрі кримінального процесу обладнується навчальний полігон із впровадження нового Кримінального процесуального кодексу України, що зробить можливою оптимальну адаптацію курсантів до практичної діяльності, забезпечить практичну складову навчання — зокрема, складання процесуальних документів, роботу з Єдиним реєстром досудових розслідувань тощо.

Проте на досягнутому навчальний заклад не зупиняється. Вважаючи, що співробітництво із правоохоронними органами зарубіжних країн має бути багатоплановим та охоплювати різні держави, інститут шляхом системного аналізу шукає нових партнерів для співпраці. Серед них — навчальні заклади та практичні підрозділи правоохоронних органів США, Великобританії, Фінляндії, Данії, Польщі, Ірландії, Туреччини, Австрії.

Олексій МОЗУЛЯКА, проректор Донецького юридичного інституту МВС України з кадрового забезпечення та міжнародних зв’язків, Анна ПОЛІТОВА, начальник відділу міжнародних зв’язків Донецького юридичного інституту МВС України.

Фото надане Донецьким юридичним інститутом.

Під час візиту до інституту делегації поліції Баварії на чолі з державним міністром внутрішніх справ Баварії Йоахімом Геррманном (другий праворуч у першому ряду).