Це передбачено календарним планом підготовки та проведення зовнішнього незалежного оцінювання, затвердженим наказом МОН від 30 вересня 2020 р. № 1210.

Тестування з іспанської, німецької, французької мов відбудуться 24 травня, з англійської — 25 травня, з математики — 28 травня; з української мови, а також з української мови й літератури — 1 червня, з історії України — 4 червня, з фізики — 7 червня, з біології — 10 червня.

Відповідно до наказу реєстрація осіб для участі у зовнішньому незалежному оцінюванні триватиме з 1 лютого до 5 березня 2021 року.

Головною відмінністю наступної сесії ЗНО буде запровадження обов’язкового ЗНО з математики та двох форм тестування з української. Як роз’яснили в МОН, 2021 року «випускники, які завершують здобуття повної загальної середньої освіти та/або планують вступати до закладів вищої освіти, матимуть можливість самостійно обирати, яку саме роботу виконуватимуть під час ЗНО — з української мови і літератури чи лише з української мови».

Ініціатива «має на меті більш глибоко оцінити рівень знань з української мови і літератури у вступників, які планують здобувати вищу освіту за спеціальностями гуманітарного спрямування, натомість вступники на технічні спеціальності зможуть обрати для себе тест з української мови», пояснюють у Міністерстві освіти. Проте навіть під час виконання «скороченого» тесту учасникам доведеться продемонструвати літературознавчі компетенції, здатність глибоко аналізувати текст, доречно наводити у власному висловленні приклад з художньої літератури або з інших видів мистецтва, запевняють у міністерстві.

Вл. інф.