Якось, прогулюючись із сином вулицями Сум, звернула увагу на молодого чоловіка в інвалідному візку. Він зупинився в найбільш людному місці неподалік пішохідного переходу на одній із центральних вулиць. Здається, на колінах тримав розкладку з різними дрібничками першої необхідності.

Я купила рулончик туалетного паперу. Син здивувався:

— Мамо, ти ж переплатила!

— Я знаю, синку. І зробила це навмисно. Бо ця людина, яка має проблеми зі здоров’ям, не жебракує, а працює! Знайшов можливість бути корисним. І нехай його товар можна придбати в магазині набагато дешевше, перехожі, як бачиш, купують у нього.

Потім я дізналася, що зовуть цього молодого чоловіка Максим Лапін. Згодом він «розширив» свій бізнес, організувавши торгову точку «Магазин на колесах», і змінив свою дислокацію. Після того неодноразово бачила, як на центральному мосту обласного центру він зазиває перехожих. Дещо з дрібничок навіть купувала. До речі, Максим і у Фейсбуці створив свою сторінку, де в нього майже дві тисячі друзів. Тут теж рекламує нехитрий крам, заохочує акціями.

А кілька місяців тому Фейсбук сколихнула новина: у Максима вкрали візок. Людина, яка з дитинства тільки ним і послуговується, стала невиїзною. Але співчутливі сумчани не залишили чоловіка в чотирьох стінах. Дмитро Кулібабін та Андрій Борщ через соцмережі вирішили допомогти — зібрати гроші на новий. Тільки за першу добу переказів надійшло на 100 тисяч гривень, а благодійник, який не назвався, передав 500 доларів. За кілька днів мали на рахунку понад 180 тисяч гривень!

Візок купили, Максим знову вийшов на роботу і щиро дякує землякам за допомогу.

Суми.

Фото автора.