На знімку: працівники Корюківської ЦРЛ та представники влади з новим апаратом ШВЛ.

Дорогий прилад купили за кошти, які заробили за надані послуги. Вони надійшли від Національної служби здоров’я України. Власне, цей апарат є свідченням успіху медичної реформи, щодо якої так багато суперечок.

Нове придбання має два інтелектуальні режими для штучної вентиляції легень пацієнта. У першому адаптивному режимі лікар задає мінімальні параметри підтримання дихання хворого, а апарат сам підбирає необхідні параметри вентиляції залежно від стану пацієнта.

Цей прилад гарний ще й тим, що, на відміну від ШВЛ старого зразка, він не спричиняє атрофію легень. Тобто, якщо сказати по-простому, при його використанні людина не забуває, як дихати самостійно.

Апарат коштує 1 мільйон 800 тисяч гривень, придбали його у виробника — швейцарської фірми. Звідки в лікарні такі гроші? Директор лікарні Сергій Пивоваров пояснив, що від Національної служби здоров’я лікарня за надання послуг, зокрема при COVID-19, отримує 4,2 мільйона гривень на місяць. Але цими коштами треба покрити не тільки зарплати та комунальні послуги, а й 300-відсоткові надбавки лікарям, закупівлю ліків та харчування хворих. Тому довелося дещо «стиснутися», щоб купити цей апарат.

Фото  Корюківської центральної районної лікарні.