Він викладає історію, громадянську освіту та всесвітню історію у місті Заліщики на Тернопільщині, інформує osvitoria. media. З власного досвіду знає, що наша освіта потребує реформ.

«Двадцять предметів у старшій школі — це забагато. Оптимальна кількість — 6—8 обов’язкових дисциплін, — переконує він. — Це складний вибір, адже батьки зазвичай перестраховуються і хочуть, щоб діти вчили геть усе, а ті часто не знають, ким взагалі хочуть бути... Профільну школу планують реформувати аж через 7 років — це надто пізно. Треба вже запускати цей процес і схиляти суспільство до думки про європейський формат освіти, де є конкуренція і боротьба за учня і студента».

Найважливішою навичкою нашого століття переможець Global Teacher Prize Ukraine вважає вміння спілкуватися. «Завдяки діджиталізації сьогодні маємо електронну версію людини, і дуже часто ця сучасна людина не вміє ефективно комунікувати.

Відсутність живого спілкування не дає змоги говорити про речі однією мовою, шукати компроміси і знаходити спільне рішення», — каже він. Василь Дяків вчить школярів ефективної комунікації за системою, яку розробив філософ і соціолог Карл Раймунд Поппер. «Це система дебатів, коли оголошується тема, є доповідач, опонент і рецензент — кожен намагається переконати журі у своїй аргументованості, — пояснює вчитель. — Також навчаю дітей бути командними гравцями...»

Фото з сайту osvitoria. media.