Цього року неочікувано її отримала Всесвітня продовольча програма за зусилля у боротьбі з голодом та «запобігання використанню голоду як знаряддя війни і конфліктів», пояснив Норвезький нобелівський комітет.

Світова продовольча програма — ланка ООН, яка щороку постачає їжу 90 мільйонам людей, 58 млн з яких — діти. Підрозділи програми містяться у понад 80 країнах.

Всесвітня продовольча програма почала роботу в Україні з 2014 року. В її рамках була організована допомога вразливим групам населення зі cходу України та, зокрема, дітям під ризиком недоїдання в Донецькій і Луганській областях.

Нагадаємо, 2019 року Нобелівську премію миру присудили прем’єр-міністрові Ефіопії Абію Ахмеду за «зусилля в досягненні миру та міжнародної співпраці, зокрема, за рішучу ініціативу у врегулюванні прикордонного конфлікту з сусідньою Еритреєю».

А загалом нобелівський тиждень завершиться у понеділок, 12 жовтня, коли стане відомим лауреат з економіки. Цього року призовий фонд Нобелівської премії становитиме 10 млн крон (1 млн дол.). Через пандемію коронавірусу вперше з 1944 року церемонія нагородження Нобелівських лауреатів у Швеції проводитиметься без їхньої особистої присутності.