Під час урочистого заходу в Сєвєродонецьку.

На центральній площі Сєвєродонецька вдячні мешканці Луганщини проводжали квітами, оплесками та словами вдячності рятувальників Донецької, Дніпропетровської, Кіровоградської, Запорізької, Полтавської та Харківської областей, які впродовж усього пекельного тижня, починаючи з 30 вересня, долали наслідки лісових пожеж.

Живим коридором, що простягнувся від вулиці Новікова по проспекту Гвардійському в напрямку міста Рубіжного, вишикувались мешканці місцевих громад вздовж руху колони зведених сил ДСНС.

«Це була не звичайна пожежа, це була стихія! — наголосив голова Луганської облдержадміністрації Сергій Гайдай, звертаючись до вогнеборців. — Завдяки допомозі із шести областей України ми перемогли!»

На добру згадку про врятовану Луганщину командам ДСНС подарували символіку міста Сєвєродонецька та пожежні рукави.

За попередніми оцінками, орієнтовна площа, пройдена вогнем, становить понад 20 тис. га. Під час гасіння пожеж евакуйовано 150 осіб. Через можливу загрозу поновлення загорянь в області продовжують роботу спеціалізовані літак та гелікоптер ДСНС, а також команди пожежників, які цілодобово чергують на кожній ділянці.

Під час робочої поїздки областю очільник Луганщини перевірив ситуацію щодо ліквідації наслідків масштабної пожежі, яка тиждень вирувала в регіоні. Він об’їхав населені пункти, що постраждали найбільше, й зустрівся з місцевими жителями.

Сергій Гайдай зазначив, що вже стовідсотково підраховані всі збитки, завдані стихією. «Усі постраждалі отримають компенсаційні виплати. Тих, у кого з документами проблеми, гроші будуть чекати. Ми облікували всі будинки, це майже 500 житлових та понад 1800 господарських споруд, і допоможемо відновити документи», — наголосив Сергій Гайдай.

А поки що чотири тонни одягу, теплих речей, білизни та будматеріалів для мешканців, які зазнали лиха внаслідок пожеж, доставили до селища Муратове Новоайдарського району представники Об’єднаних сил за дорученням командувача ОС генерал-лейтенанта Володимира Кравченка.

Фото прес-служби ГУ ДСНС України у Луганській області.