В 2020-му модернізація проводиться в сорока з них.

Так, в 21-й школі з’явилися оновлені туалети і їдальні з новими рукомийниками. Використано сучасні якісні матеріали, виконано яскравий дизайн приміщень.

Як зазначає в. о. начальника відділу технічного нагляду при департаменті гуманітарної політики міськради Олександр Аджимян, одночасно оновити всі заклади неможливо. Тому розробили план капремонтів шкіл з різними видами робіт, розрахований на три роки. Він погоджений з батьківською радою при міському голові.

«Туди потрапили не тільки школи-тисячники, а й заклади, де навчається не дуже багато дітей. Уже почали розробляти відповідні проекти для перших 32 установ. Роботи почнуться наступного року», — обіцяє чиновник.

Капітально відремонтували всі 11 туалетів і їдальню в СОШ № 39 на житловому масиві Північний. У школі дві будівлі. Їдальня розташована в старішій будівлі, якій вже майже 70 років. Тут усе було в зношеному стані. Підтримувати в більш-менш нормальному вигляді вдавалося лише силами співробітників.

«Тепер у їдальні — нові вікна, батареї, меблі, стеля, стіни, підлога. Учні називають її шкільним рестораном. Більше того, перед їдальнею зробили нову зону з рукомийниками і безконтактними змішувачами. У період карантину це дуже актуально. А один з 11 туалетів підходить для людей з інвалідністю», — розповіла директор школи Ольга Мастипанова.

Представниця батьківського комітету Ольга Ревуцька каже, що діти просто в захваті від ремонту. У неї три дочки. Молодша ходить у п’ятий клас, а дві старші вже закінчили цю школу й шкодують, що не встигли застати таке оновлення.

Школа № 83 увійшла до числа 80 навчальних закладів, що потрапили в міську програму з підвищення енергоефективності в бюджетних установах і закладах міста. Програма реалізується в співробітництві з ЄБРР і Фондом Східноєвропейського партнерства.

Як зазначають у КП «Дніпровська муніципальна енергосервісна компанія», у частині закладів здійснюється повна термомодернізація з утепленням фасадів, покрівлі, заміною вікон, проведенням інженерних робіт. Завдяки цьому будуть комфортні температурні умови та економія споживання енергоресурсів — до 30 відсотків.

«У школі № 83 установили індивідуальний тепловий пункт для регулювання подачі тепла, утеплили фасад будівлі площею майже п’ять тисяч квадратних метрів, а також майже 2,5 тисячі квадратних метрів підлоги горища та переходи між старшою і молодшою школами, замінили вікна на енергозберігаючі. Завдяки економії на енергоресурсах міська рада й платитиме відсотки за наданим кредитом. А головне — у тих навчальних закладах, де проводимо таку термомодернізацію, буде комфортно», — зауважив начальник відділу КП Володимир Афанасьєв.

Будівля 83-ї школи — панельна. Тут було прохолодно в осінньо-зимовий період. У деяких приміщеннях температура ледь сягала 10 градусів.

«Дуже раді, що потрапили в програму термомодернізації. Уже зараз видно, який гарний фасад у школи, а головне — очікуємо, що буде тепло. До речі, ще в минулий опалювальний сезон утеплили молодшу школу. І вже тоді відчули ефект», — каже директор школи № 83 Нуне Степанян.

Голова батьківського комітету, мама трьох школярів Юлія Черечеча додає, що раніше дітей доводилося тепліше одягати, щоб на заняттях не мерзли. «Усе зміниться, оскільки будівлю капітально утеплили, — сподівається вона. — І ми, батьки, не будемо переживати з цього приводу».

Нова покрівля з’явилася в школі № 76 (як і в школах № 88 і № 71). За словами директора Ганни Сазонової, раніше вода протікала просто в класи на верхніх поверхах. А тепер усе гарно, капітально, з дотриманням норм.

«Вирішили зробити зовсім нову покрівлю на загальній площі понад 2,5 тисячі квадратних метрів, а також утеплити горище. Основні роботи вже завершено. Залишилося встановити систему танення льоду, щоб вода не намерзала», — зазначає Олександр Аджимян.

До кінця року капітально відремонтують покрівлю в школі № 20 та інклюзивно-ресурсному центрі.

Фото прес-служби Дніпровської міськради.