«Світ продовжує бити рекорди захворюваності та посилювати карантинні заходи. В Україні ми також діємо відповідно до епідемічної ситуації», — зазначив під час позачергового засідання уряду Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, зауваживши, що адаптивний карантин — це найбільш дієвий механізм для стримування коронавірусної інфекції.

Зміни до постанови     № 641, яка регламентує умови карантину на території України, також передбачають інші нововведення, зокрема, щодо правил проведення масових заходів. «Розрахунки показують, що після проведення концертів із масовим скупченням людей у регіонах кількість хворих суттєво зростала», — сказав глава уряду, підкресливши, що, на жаль, після таких «веселих» концертів зовсім невесело лікарям та всьому медичному персоналу, що приймає хворих. Саме тому в зеленій карантинній зоні пропонується дозволити масові заходи у кількості не більше 50 людей за умови дотримання соціальної дистанції у півтора метра та маскового режиму. У жовтій — не більше 30 людей та у помаранчевій — не більше 20. При цьому на території регіонів із відповідними обмеженнями дозволяється проведення спортивних заходів, але без глядачів. Щодо міжнародних змагань, то присутність глядачів можлива після окремого погодження Міністерства охорони здоров’я.

Прем’єр повідомив, що під час засідання Державної комісії ТЕБ та НС було підтримано рекомендацію Міністерства освіти і науки щодо встановлення закладами загальної середньої освіти канікул з 15 до 30 жовтня. Це також пов’язано з тим, що 25 жовтня мають відбутися місцеві вибори та що чимало дільничних комісій розміщуються в закладах середньої освіти. Тож встановлення канікул до 30 жовтня дозволить створити безпечніші умови як для учнів і вчителів, так і для виборців та членів виборчкомів.

Водночас Д. Шмигаль не виключив, що після закінчення канікул навчальні заклади середньої освіти перейдуть на дистанційну форму навчання. Принаймні цю пропозицію враховано урядом під час внесення змін до постанови № 641. А закладам профтехосвіти, передвищої та вищої освіти уряд уже рекомендував перейти з 15 жовтня до 15 листопада на дистанційне навчання.

Ресторани та інші заклади громадського харчування мають обмежити свою роботу 22-ю годиною незалежно від того, у якій вони карантинній зоні.

Роботодавцям рекомендовано організувати позмінну роботу, а в тих випадках, де є можливість, забезпечити дистанційну роботу зі збереженням рівня заробітної плати.

«Запровадження додаткових обмежень — це абсолютно зважене рішення. Ми керуємось розрахунками наших експертів, медиків, науковців, які наголошують, що при збереженні теперішніх темпів зростання кількості хворих і недотриманні встановлених карантинних обмежень, медична система може не витримати, а лікарі будуть змушені обирати, кого рятувати, а кого ні», — зауважив Д. Шмигаль, додавши, що уряд робить усе можливе для посилення спроможності медичної системи, щоб бути готовими до найгірших сценаріїв. Також Міністерству охорони здоров’я поставлено завдання збільшити кількість тестувань спочатку до 50 тисяч на добу, з наступним виходом на 75 тисяч тестувань на добу.

Кабінет Міністрів також виділив кошти для забезпечення закладами середньої освіти дистанційного навчання. За словами т. в. о. міністра освіти і науки Сергія Шкарлета, їх буде спрямовано на підготовку, проведення експертизи, придбання, супроводження та розміщення в інформаційно-телекомунікаційних системах дистанційних курсів для здобувачів повної загальної середньої освіти та педагогічних працівників. Постанова уряду передбачає, що фінансування здійснюватиметься у межах бюджетної програми «Загальнодержавні заходи у сфері освіти», а розпорядник коштів зможе здійснювати попередню оплату в розмірі 25 відсотків вартості товарів, робіт і послуг.

Також уряд ухвалив рішення щодо забезпечення підручниками української мови закладів загальної середньої освіти, які переходять з навчання російською на навчання державною мовою, та виділив із Резервного фонду держбюджету 185 мільйонів гривень для надання матеріальної допомоги постраждалим внаслідок пожеж у Луганській області.