Він зробив вагомий внесок у становлення української державності, розвиток спорту та молодіжного руху, хімічної науки та музейної справи.

Петро Франко у 1940-му став першим директором музею Франка у Львові. Народився 28 червня 1890 року. Був одним з організаторів «Пласту», сотником Української галицької армії, видатним вченим-хіміком, відомим громадським діячем Галичини. З початком радянсько-німецької війни був вивезений радянською владою на схід і за вказівкою Микити Хрущова розстріляний 28 червня 1941 року.

Під час відкриття пам’ятника відбулася урочиста академія за участю пластунів станиці «Дрогобич» та підняття Державного прапора України. В освяченні пам’ятника взяли участь священики різних релігійних конфесій та військові капелани.

До учасників дійства звернулися внуки Петра Франка — Петро, Любов та Адріанна Галущаки, дослідники творчості Івана Франка та представники влади.

Як розповів директор музею Франка в Нагуєвичах Богдан Лазорак, досі невідомо, де розстріляли сина Каменяра, тому встановлення монумента стало символічним процесом для усієї української нації.

Автором першого в Україні пам’ятника Петрові Франку став скульптур Іван Мисакович, якого під час роботи консультували франкознавці та внуки і правнуки Каменяра.