Комітет з питань енергетики та житлово-комунальних послуг спільно з Комітетом з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування провів комітетські слухання на тему: «Стан реалізації державних програм з енергоефективності і розвитку сфери виробництва енергоносіїв та виконання програм і проектів з енергозбереження та енергомодернізації багатоквартирних будинків. Подальші кроки у реформі».

Відкриваючи засідання, голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Андрій Клочко зауважив: «Вирішення проблеми енергозбереження багато в чому визначає вихід України з економічної кризи».

Андрій Клочко наголосив на важливості енергозбереження саме в будівельній галузі та житлово-промисловому комплексі, які є дуже енергозатратними. «Підвищення ефективності будівельного комплексу забезпечить вирішення цілої низки актуальних проблем сьогодення, а саме: зменшить вартість утримання житла завдяки більш раціональному та ефективному використанню ресурсів, знизить енергетичну залежність країни за рахунок скорочення імпорту дефіцитних паливно-енергетичних ресурсів, покращить стан навколишнього середовища, активізує використання альтернативних джерел енергії і, як наслідок, зменшиться потреба у невідновлюваних природних ресурсах», — сказав він.

Модератор заходу, як повідомляє Інформаційне управління апарату Верховної Ради України, перший заступник голови Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Олексій Кучеренко зауважив, що є необхідність фахово і професійно обговорити, що відбувається у сфері енергозбереження та енергомодернізації багатоквартирних будинків, наскільки ефективно працюють гроші, як державні, так і інвестиційні, чому ми не можемо перейти від пілотних проєктів до повномасштабної програми модернізації житлового фонду.

На слуханнях виступив голова Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус, який зауважив актуальність і важливість обговорюваних питань. «Енерго-
ефективність — це те питання, де ми не допрацьовували останні роки як держава, і це те питання, яке має стати пріоритетом № 1», — сказав він.

Про стан реалізації та перспективи державної політики у сфері енергоефективності поінформувала т.в.о. міністра енергетики України Ольга Буславець.

За її словами, нині міністерство працює над концепцією нової цільової програми енергоефективності на 2022—2026 роки, яку планується подати на розгляд уряду до кінця поточного року.

Керівник сектору ЕЕ Представництва ЄС в Україні Ольга Бороданкова нагадала, що недавно була підписана угода між Європейським Союзом і Україною про Зелений курс — нову стратегію ЄС, яка стосується навколишнього середовища, транспорту, мобільності, зростання економіки, актуальних питань здоров’я громадян. Питання енергоефективності тепер є частиною Зеленого курсу.

Вона висловила впевненість, що енергоефективність допоможе Україні вийти з кризи, що підтверджує досвід інших європейських країн: «Україна є важливим стратегічним партнером ЄС, і ми підтримуємо всі ініціативи і реформи, спрямовані на покращення життя українських громадян, а також на підтримку економічного зростання країни і виходу з кризи, і Фонд енергоефективності є однією з таких ініціатив».