Про такі плани було оголошено ще на початку 2017 року, але старт проекту через різні причини відкладався. Весь цей час зареєстроване у Тростянці підприємство «Грін Глобал Енерджі» перераховувало до міського бюджету гроші за взяті в оренду земельні ділянки. За 3,5 року заплатили майже 660 тис. грн. Електростанцію потужністю 5,7 мегават споруджують за кошти німецьких інвесторів. Їх представники, Олаф та Наталія Кнаппе, прибули на Сумщину. В обласному центрі відбулася їхня зустріч із керівництвом області, а у Тростянці — з керівництвом міста.

Перед цим до Тростянця на трьох десятках вантажівок привезли сонячні панелі та інше обладнання. Отримано всі дозволи та підписано всі угоди, тож спорудженню СЕС уже ніщо не заважає.

Тому роботи почались, у них буде задіяно до 1,5 сотні місцевих жителів.

Електростанцію будують на ділянці площею 9 га, яка розташована біля міських очисних споруд. Під щось інше пустити цю землю не можна, тож місцева влада, можна сказати, виявила господарський хист, вигідно прилаштувавши свій скромний актив. Інвестори мають плани і щодо використання іншої ділянки — площею 14 га. Вона розташована неподалік тієї, де невдовзі збудують СЕС.

Під час зустрічі в облдержадміністрації Олаф та Наталія Кнаппе запевнили, що лише Тростянцем присутність інвесторів на Сумщині не обмежиться. У Шостці та Кролевці вони хочуть спорудити біоелектростанції, і в ці три проекти, разом із СЕС, буде вкладено 70 млн євро. А прибуток отримуватимуть від продажу за зеленим тарифом електроенергії, яку генеруватимуть збудовані потужності. Потім зведуть неподалік Білопілля вітрову електростанцію, котра, окрім електроенергії, продукуватиме ще й водень. У це підприємство може бути інвестовано взагалі гігантську суму — майже 1 млрд євро. Позаяк Білопілля — це залізнична станція, водень можна буде експортувати за кордон.

Фото із сайту sts.sumy.ua