Суд уже виніс низку рішень на користь підприємства, які передано у виконавчу службу. Незабаром буде подано ще 900 позовів до клієнтів, борг яких перевищує 1,5 мільйона гривень.

Станом на початок жовтня 18 тисяч клієнтів АТ «Рівнегаз» жодного разу з початку року не сплатили за розподіл газу. Загальний борг цих споживачів становить майже 5 мільйонів гривень.

Справи щодо цих споживачів подаються до суду першочергово.

— У газовій сфері на Рівненщині, як і по всій Україні, спостерігається тенденція зростання заборгованості за надані послуги. Така ситуація вкрай згубно впливає на можливості газорозподільних підприємств підтримувати в належному стані мережі й обладнання під час осінньо-зимового періоду, коли навантаження на систему зростає в рази, — зазначив комерційний директор АТ «Рівнегаз» Віктор Осницький.

Накопичення боргів за доставку газу відбулося ще й тому, що Верховна Рада України ухвалила закон, що забороняє відключати від газопостачання побутових споживачів, нараховувати їм штрафи і пеню за несвоєчасну оплату спожитих житлово-комунальних послуг. Частина споживачів сприйняли це як дозвіл не платити за послуги взагалі.

— Ми не застосовуємо санкції за протермінування оплати за послугу з розподілу газу. Однак під час карантину немає мораторію на стягнення боргів у судовому порядку. Ті умови, що склалися через масові неплатежі, змушують вдаватися до крайніх заходів. Тому боржникам вже надіслано майже 65 тисяч повідомлень про необхідність оплати за надану послугу, — пояснив комерційний директор АТ «Рівнегаз» Віктор Осницький.

В АТ «Рівнегаз» ще раз наголошують, що примусове стягнення боргів у судовому порядку призведе до додаткових фінансових витрат споживачів. Адже боржник повинен оплатити не лише суму боргу, а й судовий збір, юридичний супровід. Водночас, відповідно до Закону «Про виконавче провадження», у разі наявності боргу суд може накласти арешт на майно і заборонити боржнику виїжджати за кордон.

Послуга з розподілу газу полягає у забезпеченні належного тиску газу для коректної роботи газових приладів та у постійному і безперебійному газопостачанні. Це підтримання надійної роботи фахівців аварійно-диспетчерської служби, які працюють в умовах підвищеної небезпеки 24 години на добу без вихідних і свят.

— Плата за розподіл — це не «гроші за труби», як у нас часто думають. Це необхідні кошти для утримання газового обладнання й мереж, виконання капітальних реконструкцій та поточних ремонтів, їх осучаснення, підтримання належного тиску газу, аби газ був доставлений до оселі кожного споживача. Головне, що мають розуміти наші клієнти: своєчасно сплачуючи за доставку газу, вони інвестують у свій комфорт, — запевнив технічний директор АТ «Рівнегаз» Олександр Климчук.

З початком опалювального сезону АТ «Рівнегаз» закликає рівнян не нарощувати борги, а вчасно розраховуватися за надані послуги, бо від цього залежить надійність та безаварійність газопостачання.

До речі, АТ «Рівнегаз» обслуговує в Рівненській області 10,2 тисячі кілометрів розподільних газопроводів, через які газ доставляється 265 тисячам клієнтів компанії.

Світлана САБАНЮК, начальник управління зовнішніх комунікацій АТ «Рівнегаз».