Козаки Київщини на чолі з отаманом Остапом, він же столичний скульптор і письменник Олег Найда і голова ГО «Етнічні козаки Подніпров’я», об’єдналися з лицарством Черкащини й здійснили п’ятиденний кінний рейд-похід Холодноярським краєм.

— У селі Мельники Чигиринського району, — розповів Олег Найда, — ми вклонилися могилі головного отамана Холодного Яру Василя Чучупаки та могилам його побратимів — борців за самостійну і вільну Україну. Вперше за сто років від тих часів вершники нашого кінного роз’їзду в’їхали на територію Мотронинського Святотроїцького монастиря, де у двадцятих роках минулого століття стояв повстанський штаб з боротьби з московськими окупантами. Біля скіфського городища поклали квіти до пам’ятного знака загиблим у російсько-українській війні бійцям 93-ї окремої механізованої бригади «Холодний Яр».

Біля храму Петра Багатостраждального (Калнишевського), на хуторі Буда, кіннотники разом з козаками «Нова Січ» та куреня «Чорні запорожці» взяли участь у відкритті скульптурної композиції «Холодноярський Мамай» (на знімку).

Знаково, що триметровий камінь вагою п’ять тон, з якого «виріс» Мамай, свого часу привіз з Криму відомий черкаський художник Микола Теліженко, а створив образ сакрального козака скульптор з Донеччини В’ячеслав Гутиря.

Завершився кінний похід у колишньому козацькому сотенному містечку Жаботин. Вершники зустрілися із школярами і разом вшанували пам’ять члена уряду УНР, професора Федора Швеця, уродженця Жаботина, якому у селі встановлено меморіал.

Фото надано Олегом Островським.