Старовинна і мальовнича Умань розташована у центрі України на перетині шляхів, що ведуть з півночі на південь, зі сходу на захід. Вигідна географія, з давнини підприємливі мешканці, унікальний дендропарк, сакральні місця та історичні пам’ятки створили неповторний образ мультикультурного міста, в якому гармонійно переплелися сива старовина і сучасність.

Про те, чим живе сьогодні столиця чарівної «Софіївки», науковий центр українського садівництва, студентська альма-матер, мекка міжнародного паломництва — розмова з міським головою Умані Олександром Цебрієм (на знімку).

Найкомфортніше місто для життя

— Олександре Володимировичу, той, хто хоч кілька років не бував у місті, буде щиро вражений, побачивши, які кардинальні зміни відбулися в Умані. А ви, особисто, що б виділили з побудованого?

— Скажу відверто — пишаюся реконструкцією, модернізацією, сучасним облаштуванням центральної частини міста, яка поруч із неповторною «Софіївкою» стала нашою візитівкою. Умань розташована далеко від моря та Дніпра, але у нас з’явилася чудова набережна на Осташівському ставі — з креативними арт-об’єктами, фотозоною, світло-музичним оформленням, затишними куточками відпочинку. Разом з грандіозним, одним із найбільших у центральній Україні, комплексом фонтанів «Перлина кохання», ці романтичні гідроспоруди та паркові зони по праву називають туристичною окрасою нашого міста. Ми закінчили оновлення та будівництво цих об’єктів ще у 2017 році. Урочисте відкриття набережної стало хвилюючим святом для всіх містян. На реалізацію цих масштабних проектів ми отримали грант Євросоюзу у сумі 10 мільйонів гривень, з держбюджету — трохи більше дев’яти мільйонів й міський бюджет спрямував майже 1,7 мільйона гривень. Також реконструйовано гідроспоруду на Осташівському ставі, для її оновлення було виділено з державного бюджету трохи більше 10 млн грн та з міського майже 14 млн. Вагомий кошторис — понад 42 мільйони гривень, пішов на комплексну реконструкцію центру Умані — площу Соборності, котру завершили у 2019 році. Оновлений парк імені Тараса Шевченка, пішохідні світло-музичні водограї, дизайнерські ліхтарі та лави для відпочинку, дитячі майданчики — й це ще не все, що реалізували у рамках реконструкції. Нинішнього року тривають роботи зі створення нового парку на берегах річки Уманка. Загальна вартість цього проекту — понад 29 мільйонів гривень. Зелений острівець відпочинку займе площу у понад п’ять гектарів. Уже розчищено русло у межах міста, ведеться облаштування навколишньої території. Гадаю, наступного року святкуватимемо входини до ще одного привабливого куточка Умані, який припаде до душі кожному мешканцю міста. Слід зазначити, що одночасно зі створенням мальовничих зон відпочинку у місті безперервно тривали важливі роботи у житлово-комунальному господарстві. Тільки щорічний поточний ремонт дорожнього покриття 220 вулиць та провулків обійшовся у більш як 24 мільйони, а капітальний ремонт — у 26 мільйонів гривень.

— Справді, це масштабні перетворення. Недарма у всеукраїнському конкурсі з впровадження інноваційних рішень в інфраструктурі Умань здобула переконливу перемогу.

— Так. Торік у столиці під час Kyiv Smart City Forum нагородили міста-лідери, в яких найвищі стандарти проживання та рівень задоволеності населення. Для розгляду у номінації «Найкомфортніше місто для життя» ми подали відразу шість проектів, які вже реалізовані, або будуть здійснені у найближчий період. Це проекти «Умань — туристична перлина України», «Реконструкція площі Соборності», «Озеленення та благоустрій площі Соборності», «Технічне облаштування

Набережної з трансляцією водного шоу». Крім туристичних об’єктів, подали на розгляд вимогливого журі проекти «Будівництво твердопаливної котельні по вулиці Надії Суровцової» та «Реконструкція котельні Уманської міської лікарні з встановленням твердопаливного котла потужністю 1,5 МВт». За результатами конкурсу Умань здобула перемогу у номінації «Найкомфортніше місто для життя».

Медицині та соціальній сфері — особлива увага

— Ви згадали про переведення лікарні на альтернативне джерело теплової енергії. А що загалом вдалося реалізувати за останні роки у медичній галузі?

— Розпочата реформа медицини змусила на марші перебудовувати всю систему надання медичних послуг та фінансового забезпечення галузі. У 2019 році держава нагромадила чималий борг з зарплати перед медичними працівниками. Нам довелося акумулювати з міського бюджету майже 35 мільйонів гривень, аби розрахуватися з медиками. Разом зі створенням міського центру первинної медико-санітарної допомоги проведено капітальний ремонт частини приміщень, виділено кошти на придбання двох санітарних автомобілів для обслуговування комунальних некомерційних підприємств Умані. Усього на ремонти та поліпшення матеріально-технічного стану міської, дитячої лікарень, пологового будинку, міського центру служби крові та інших медичних закладів із міського бюджету було виділено понад 14 мільйонів гривень. Коронавірусна пандемія, карантинні обмеження внесли значні корективи у плани розвитку медичної галузі. На боротьбу з COVID-19 міська рада спрямувала з бюджету 15,5 мільйона гривень. Це значні кошти. За них, зокрема, було закуплено п’ять апаратів штучної вентиляції легенів, кисневі концентратори для реанімаційного відділення міської лікарні, засоби захисту і знезараження для медперсоналу. Наше інфекційне відділення міської лікарні стало центром боротьби з коронавірусною хворобою не лише для жителів Умані, а й для дев’яти навколишніх районів. Це надзвичайно велике навантаження, що лягло на плечі наших мужніх медпрацівників з весни 2020 року й триває, на жаль, донині. Я на власному досвіді переконався у високому професіоналізмі й жертовності лікарів-інфекціоністів, медсестер, помічників медсестер, коли сам потрапив з діагнозом COVID-19 до «інфекційки» міської лікарні. Завідувач відділення, досвідчений лікар-інфекціоніст, мудра людина Олександр Соколенко, не тільки вміло організував роботу своїх колег вахтовим методом, а й створив атмосферу взаємної підтримки і допомоги. «Якщо не ми, то більше ніхто!» — цим гаслом Олександра Михайловича прониклися всі медпрацівники. Ще раз і ще раз висловлюю свою щиру вдячність і глибоку повагу всьому колективу інфекційного відділення. Великою мірою завдяки їх старанню та відданості своїй справі десятки людей побороли недугу, а ситуація з COVID-19 в Умані перебуває під контролем.

— Нерозривно пов’язаний з медициною соціальний сегмент життєзабезпечення міста. Як відомо, Умань давно вже закріпила за собою звання соціального міста і лідирує у сфері інноваційних проектів. Розкажіть про це детальніше.

— Умані пощастило на талановитого організатора соціального життя міста. Невтомна й ініціативна Галина Кучер, керівник управління праці та соціального захисту населення міської ради, створила потужну команду однодумців, що продукує й реалізовує найсміливіші задуми, найкреативніші проекти у соціальній сфері. Ще в 2014 році Умань стала одним із перших міст України, яке втілило у життя підхід «єдиного вікна» з надання соціальних послуг населенню. Тоді до управління праці та соціального захисту було приєднано міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Фахівці із соціальної роботи, що увійшли у штат управління, були закріплені за житловими мікрорайонами й почали активно працювати безпосередньо у громаді. Про те, що ця пертурбація стала мотиваційною й успішною, свідчить визнання багатогранної роботи соціальних працівників на міжнародному рівні. Позаминулого року Умань серед п’яти міст-лідерів отримала статус кандидата престижної світової ініціативи «Громада, дружня до дітей та молоді».

Ми по праву також пишаємося здобутками у сфері реабілітації, оздоровлення та відпочинку різних груп населення. У місті успішно функціонують три центри реабілітації. Це «Пролісок» — для дітей з інвалідністю, «Барвінок» — для дорослих громадян, які проходять комплексну професійну реабілітацію та реабілітаційний комплекс для людей з особливими потребами.

У місті діє 13 програм соціального спрямування. Зокрема, програмою «Турбота» охоплено соціальною підтримкою майже 25 тисяч уманчан. На це з міського бюджету у 2020 році передбачено понад вісім мільйонів гривень, що утринадцятеро більше порівняно з 2014 роком. Програма «Турбота» оперативно реагує на потреби учасників АТО та ООС, піклується про сім’ї загиблих героїв. Ми надаємо цим категоріям та іншим, соціально вразливим, додаткові пільги на оплату житлово-комунальних послуг, безплатне харчування для їх дітей, виділяємо кошти на оздоровлення школярів у літньому таборі санаторного типу «Мрія», у відділенні реабілітації, оздоровлення та відпочинку змішаного типу «Буг».

Підтримуємо молодіжні ініціативи, розвиваємо побратимство

— Ваші напрацювання у соціальній сфері — це, безперечно, інноваційний досвід. Він знадобиться іншим регіонам, котрі тільки шукають нові форми надання соціальних послуг населенню.

— Так і є. Умань — соціально відповідальне місто з високим статусом. У нас часто відбуваються всеукраїнські конференції та форуми, на яких його учасники переймають уманські ноу-хау та креативні проекти. Здійснювати задуми допомагає участь у грантових програмах. Зокрема, протягом останніх п’яти років ми залучили грантові кошти на загальну суму 4,6 мільйона гривень. Цього року спільно з Уманським міським товариством дружби із зарубіжними країнами та Уманським держуніверситетом беремо участь у реалізації грантового проекту — проведення міжнародного художнього симпозіуму-пленеру «Мистецтво без обмежень» за фінансової підтримки Українського культурного фонду у сумі 635,9 тисячі гривень.

— Уманська молодь активно долучається до багатогранного розвитку міста, створення у місті оригінального арт-простору...

— Умань — університетське місто. Два вищі навчальні заклади — педагогічний університет та університет садівництва, інші заклади середньої та спеціальної освіти, створюють неповторну атмосферу позитива, ентузіазму, віри у щасливий завтрашній день. Студенти, учні коледжів, працююча молодь беруть участь у міському проекті «Академія молодіжного лідера», у програмі Фонду родини Богдана Гаврилишина «Молодь змінить Україну», у всеукраїнському конкурсі «Молодіжна столиця України-2020» та в багатьох інших. У нас розвивається спорт, маємо чемпіонів України, Європи, призерів світової першості з різних видів спорту. Є навіть чудова жіноча футбольна команда. Численні студентські міжнародні обміни сприяють розвитку широких партнерських відносин нашого міста із зарубіжними містами-побратимами. Зокрема, при педагогічному університеті активно працює Польський центр. Чимало студентів отримують після закінчення навчання два дипломи — українського та польського зразків. Тісна і плідна співпраця продовжується на рівні міст. Умань поріднилася із 18 містами близького і далекого зарубіжжя та українськими містами. Зокрема, ми підтримуємо побратимські взаємини із шістьма польськими містами, із трьома — ізраїльськими, із французьким та британським містами, із іспанським автономним округом Арагона. До речі, співпраця з іспанськими колегами набула зримого культурологічного спрямування.

Позаторік на святкуванні Дня міста ми урочисто відкрили «Іспанський парк», натхненником і творцем якого став наш щирий друг, іспанський скульптор Карлос Гарсіа Лаос. Завдяки його співпраці з уманськими мистецькими колами упродовж двох років в Умані відбувалися образотворчі виставки українських та іспанських художників. З великим успіхом пройшов також міжнародний фестиваль іспанського кіно «Cinema Festival Uman». З ізраїльськими містами Ноф-ха-Галіль та Цфат було підписано два нові договори про поглиблення співробітництва у галузях економіки, освіти, науки, розвитку туризму і спорту. Ми домовилися про пошук потенційних бізнес-партнерів, котрі допомогли б нам у розвитку нових технологій, запровадженню інноваційних ідей та сучасного менеджменту.

— Ви згадали про туризм. За останнє десятиліття Умань стала ще й столицею масштабного міжнародного релігійного паломництва. Нинішнього року через коронавірусну пандемію приплив туристів-хасидів до міста був обмеженим. Ви також активно виступали за скасування масового святкування єврейського нового року у місті.

— Це був надзвичайно складний час. Карантинні обмеження не дозволяли прийняти в Умані 25—35 тисяч зарубіжних паломників, як це було у попередні роки. Водночас на державному рівні не існувало заборони на в’їзд з-за кордону туристів.

Напруження зростало — до міста почали прибувати перші сотні паломників. Вплив на цей процес в органу місцевого самоврядування обмежений. Ми розуміли, що в разі багатотисячного напливу до міста релігійних туристів нас може чекати пандемічний колапс. Перший хворий на коронавірус і перший летальний випадок стався в Умані ще у березні цього року. Тоді помер 47-річний хасид, громадянин США, який прибув на могилу цадика Нахмана з дружиною та шістьма дітьми...

Міська рада зверталася з листами до центральних органів державної влади з проханням ухвалити рішення щодо цьогорічного паломництва і святкування в Умані Рош-га-Шана. Нас не чули. До міста продовжували прибувати хасиди. А питання щодо прибуття паломників ігнорувалось, навіть коли його порушував голова ОДА. Й тоді я поїхав до Президента Володимира Зеленського. Мене він не прийняв. Довелося ночувати на гранітних сходах під його Офісом й через ЗМІ доносити до глави держави думку уманчан. Врешті-решт, уряд прийняв постанову про закриття кордонів на місяць. Ми полегшено зітхнули б, аби у місті вже не перебувало майже дві тисячі паломників, котрі прибули з різних країн, зокрема й з тих, що належать до червоної зони. Нам довелося в екстреному порядку організовувати тестування на COVID-19 усіх туристів, надавати медичну допомогу тим, у кого був виявлений коронавірус або специфічні симптоми. Тільки наприкінці вересня, після завершення паломництва, місто поступово повернулося до звичного ритму.

— А що буде наступного року?

— Сподіваємося, що історія з пандемією закінчиться, й Умань, як завжди, гостинно зустріне всіх паломників й туристів. Ми раді кожному шанувальнику наших пам’яток історії, природи та культури. Хочемо лиш, щоб унікальне явище, багатотисячне паломництво брацлавських хасидів до Умані, було врегульовано на державному та міждержавному рівнях. Вкотре звертатимемося з цією важливою пропозицією до центральної влади. Самі ж ми докладемо максимум зусиль та праці, аби наші гості почувалися у комфорті, безпеці та доброзичливій атмосфері. Восени наступного року Умань святкуватиме 405-річницю першої історичної писемної згадки про існування міста. Ми люб’язно і сердечно зустрічатимемо всіх гостей, які приїдуть помилуватися старовинною і вічно юною Уманню!

— Дякую, Олександре Володимировичу, за відверту розмову. Хай збуваються ваші плани і задуми, нехай здійснюються сподівання.

— І вам щире спасибі на доброму слові.

Факт

У Умані побудовано і введено в експлуатацію шість котелень на альтернативних видах палива.

Виконано капітальний ремонт дверних та віконних блоків у 168 житлових будинках на суму 11 млн грн.

Створено 85 ОСББ.

Облаштовано 87 дитячих майданчиків.

Проведено ремонт та придбано нове обладнання для їдалень та харчоблоків міських шкіл на суму понад 1 млн грн.

Факт

В Умані функціонують:
Центр інтегрованих послуг.
Денне відділення для дітей з багатодітних родин та малозабезпечених сімей.
Центр роботи з жінками «Софія».
Відділення «Швидка соціальна допомога на дому».
Інклюзивно-ресурсний центр.
Гуртожиток-готель для працівників, задіяних у соціально-реабілітаційних центрах.
Програма розвитку реабілітаційно-інклюзивного туризму.
Центр обліку бездомних громадян.
Комплекс надання соціальних послуг бездомним, звільненим з місць позбавлення волі та особам із залежністю з центром обсервації.

Інтерв’ю провела Лідія ЛІСОВА.

Фото надано відділом інформації та зв’язків з громадськістю виконавчого комітету Уманської міської ради.