Про це в ефірі одного з телеканалів заявив Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук (на знімку) і зазначив, що в нашій державі головним джерелом влади є народ, і саме він повинен диктувати порядок денний і долучатися до прийняття рішень.

У Президента є основна функція, наголосив Перший заступник Голови парламенту, — виступати гарантом прав і свобод громадянина і, виходячи з цієї функції, він веде свій діалог із народом.

Опитування в день виборів фінансуватиметься не з держбюджету. «Але спосіб проведення, спосіб фінансування будуть у повній відповідності до закону», — запевнив Руслан Стефанчук і додав, що референдум не є єдиною формою народовладдя в Україні та єдиною формою прямої демократії. Ще є вибори та інші форми.

Руслан Стефанчук повідомив, що у Верховній Раді України працює велика група, яка готує законодавчі ініціативи, й першою з них є закон про всеукраїнський референдум. «Ми зробили неймовірне, ми виходимо на фінішну пряму, ми отримали позитивні висновки провідних європейських інституцій», — наголосив Перший заступник глави парламенту України та висловив сподівання, що в листопаді його колеги підтримають законопроєкт.

Крім того, він повідомив, що у Верховній Раді України вже працюють над питаннями місцевого референдуму, унормуванням електронних петицій, відкликанням посадовців, накладанням регіонального вета тощо. «Опитування не треба боятися, оскільки воно не несе жодного юридичного рішення. А може стати основою подальшого референдуму», — зазначив Р. Стефанчук.

«Є таке розуміння, як влада, яка слідує суті, а суть Президента України — це бути гарантом прав і свобод людини», — підкреслив політик.

Фото: Офіційна сторінка Руслана Стефанчука у Фейсбуці.