На знімку: учасники конференції «Культурно-мистецька інтервенція в просторі часу: Іван Липа, Юрій Липа, Галина Захарясевич-Липа».

У Новояворівському міському краєзнавчому музеї на Львівщині відбулася науково-практична конференція про родину автора української геополітичної концепції Юрія Липи «Культурно-мистецька інтервенція в просторі часу: Іван Липа, Юрій Липа, Галина Захарясевич-Липа».

Лікар, письменник, публіцист, громадський діяч Юрій Липа в останні роки життя працював на Яворівщині — лікував місцевих селян і вояків УПА. У 1944-му був замордований енкаведистами і похований у селі Бунів.

Ініціатором конференції, яка поставила перед собою мету розповісти про багатогранну родину українських патріотів, виступила президент благодійного фонду «Призначення» імені Юрія Липи, громадська діячка, лікар-офтальмолог Галина Шипка.

«На якийсь час ми занурились у світ родини Лип, де первинними й незмінними були високі моральні принципи: любов до Бога, до ближнього, до України, служіння своєму народові. Ми досі під враженнями магії слова Івана та Юрія Лип, енергетики картин Галини Липи, від чарівної музики і пісень. Це був «безсмертний дотик до душі» Юрія Липи. Читайте його твори про призначення України, занурюйтеся в глибокий світ пізнання», — наголосила Галина Шипка.

Розпочалася конференція, яка відбувалася в онлайн-режимі і транслювалася в Інтернеті, з презентації книжки киянина Ігоря Стамбола. Слово про Юрія Липу висловила Світлана Кучеренко з Одеси, а про його дружину, художницю, письменницю Галину Захарясевич-Липу — Юрій Волощак зі Львова. Про внесок родини Лип у державотворення говорили професори Олег Гринів і Ігор Держко. На завершення прозвучали уривки з творів Івана та Юрія Лип у виконанні актриси Національного драмтеатру імені М. Заньковецької Тетяни Павелко.

Науково-практичні конференції, присвячені творчості Юрія Липи, вже стали на Яворівщині доброю традицією і відбуваються щороку.

Фото Новояворівського краєзнавчого музею.