Співробітники Кримського природного заповідника стурбовані появою вовків і загрозою, що її вони становитимуть для інших мешканців півострова. Учені пропонують провести науковий відстріл сірих хижаків, оскільки тільки за чотири останні місяці було зафіксовано 15 випадків появи вовків.
У зв’язку із завданою шкодою сільському господарству ще до революції за відстріл вовка була призначена значна премія, і до початку ХХ століття в Криму він практично зник. У 1922 році тут було вбито останнього вовка. Але ще тоді відомий зоолог Пузанов припускав можливість заходу хижаків льодом Керченської протоки й Каркінітської затоки. Його припущення підтвердилися.
Раніше ці звірі були нечастими гостями в Криму. Ще на початку 1990-х заяви про те, що тут бачили вовка, висміювали мисливствознавці. Нині, схоже, сіроманці надовго влаштувалися й потихеньку починають розширювати ареал свого перебування.
Тільки за останні вісім—десять років було зафіксовано кілька випадків нападу вовків на свійську худобу, а також на людину. Найвідоміший стався у квітні 2012-го, коли скажена тварина покусала чотирьох людей у двох селах Красногвардійського району.
«Вовк є класичним санітаром лісу: поїдає падаль, ослаблених тварин. Але от аналіз останків оленів і козуль, що їх у наших лісах задавив, можливо, вовк, свідчить про те, що вони були молоді і здорові», — розповів журналістам старший науковий співробітник Кримського природного заповідника Андрій Паршинцев.
Водночас вчені поки що не можуть дати точної відповіді, чи справді вовки орудують на території заповідника, чи це помісь звіра із собакою, що, як відомо, відрізняється лютістю та не боїться людини. Що це за тварини, допоможе з’ясувати науковий відстріл. Ну а якщо це таки вовк, то фауна Кримського природного заповідника поповниться ще одним, сороковим за ліком видом.
 
Крим.