Основа звіту, зазначив Президент, — його передвиборна програма. І кілька важливих запитань: що обіцяв, що зробив, що не зробив і чому, що буде зроблено й коли?

COVID-19

З початком його поширення влада вжила жорстких та ефективних заходів і обирала між двома сценаріями — поганим та ще гіршим. «Удар по економіці через карантин чи величезна кількість хворих і померлих? Звісно, ми вибрали перший варіант. Вдалося зберегти життя тисячам українців та виграти дуже цінний час», — констатував Президент.

Бо навіть медичні системи найуспішніших країн були не готові до коронавірусу, а наша медицина — тим паче. Влада відновила вертикаль державних санітарних лікарів, швидко подолала дефіцит масок, тестів, дезінфекторів, костюмів, апаратів ШВЛ.

«Ми підвищили заробітні плати медикам, що протидіють COVID-19, до 300 відсотків. Так, через недосконалість бюрократичної системи з виплатами в регіонах були складнощі, але вони в минулому. Тривають клінічні випробування українських препаратів, що мінімізують ризики ускладнень і смертності від COVID-19», — зазначив Президент і додав, що ми витримали перший етап та пройшли його з мінімальними втратами. Так, є прогнозоване скорочення економіки та ВВП. Але воно зачепило всі країни світу. Та порівняно з багатьма європейськими країнами наше падіння менше.

«Ми не маємо права розслабитись. Протидія COVID-19 триває. Рекорди з кількості хворих фіксуються в усьому світі щодня, на жаль, Україна не виняток», — підкреслив Президент і додав: «Маємо зробити правильні висновки і стати сильнішими. Запобігати загрозам, щоб не долати наслідки. Провадити нову філософію — країна, яка завжди готова до всього. Або здатна максимально швидко адаптуватися та протидіяти новим загрозам»

Завершення війни на Донбасі

«Ми розблокували Нормандський процес, заблокований з 2016 року. Вдалося звільнити та повернути рідним 136 наших людей. Це наші моряки, це Олег Сенцов, Едем Бекіров, Олександр Кольченко, Станіслав Асєєв та багато інших. Ми боремося за кожного українця: і військового, і цивільного. Для мене людина — найвища цінність. І кожен громадянин має знати: я — українець, і моя держава мене не залишить», — зазначив Президент.

Процес звільнення наших громадян, за його словами, триває.

Глава держави нагадав, що 27 липня було оголошено про припинення вогню. «Сьогодні режим тиші триває 86-й день поспіль — найдовше за роки війни», — констатував гарант.

Чи ідеальний він? Ні. Чи є порушення? Так. Чи є спроби його зірвати? Безумовно. Але треба визнати: кількість пострілів істотно зменшилась. За всі ці дні ми маємо одну бойову втрату. Це боляче. Але те, що з’явилися дні, тижні і навіть уже місяці, коли ми не ховаємо своїх героїв, коли не плачуть матері та діти, — дає нам надію. Коли місцеві жителі кажуть, що не слухають новини про «тишу», бо чують реальну тишу, — це дає надію.

Європейський Союз, США, Канада, Велика Британія, Туреччина та інші наші партнери продовжують незмінну підтримку України.

Наші дипломати безперервно працюють для підготовки наступного Нормандського саміту в Берліні. Ми чекаємо на його найшвидше проведення і продовження діалогу та руху задля настання в Україні бажаного миру.

Ми не забуваємо, що і в Криму, і на окупованому Донбасі живуть наші громадяни.

Ми відновили міст і дорогу в Станиці Луганській, вирішили питання щодо питної води на Донбасі.

Ми боремося за молодь на цих територіях, за їхній розум. З цього року діти з Криму та ОРДЛО можуть вступати до всіх закладів вищої освіти України та навчатися там безплатно.

«Я завжди запрошую світових лідерів відвідувати не тільки Київ — відвідати Донецьку та Луганську області разом зі мною. Ми вже зробили це з Дональдом Туском, Президентом Швейцарії пані Соммаругою, спецпредставником голови ОБСЄ Мартіном Сайдіком, послами Німеччини та Франції в Україні — пані Фельдгузен та паном де Понсеном. Вони бачать реальну ситуацію там і передають її іншим нашим партнерам. Я дуже радий, що завтра і 120 депутатів партії «Слуга народу» поїдуть на Донбас. Не в Туреччину, не на Мальдіви, як колись. Депутати поїдуть на передову», — зазначив Володимир Зеленський.

Кримська платформа

Мир на Донбасі та деокупація Криму — ключові пріоритети Президента. «Допоки Крим залишається окупованим, а українці та кримські татари зазнають регулярних переслідувань — світ не має забути про Крим», — переконаний Президент. «Ми створюємо формат «Кримська платформа». Це координація міжнародних зусиль для захисту прав кримчан та деокупації півострова. Я вже предметно обговорив цю ініціативу з представниками Європейського Союзу, Великої Британії, Канади, Туреччини та іншими партнерами. Багато хто з них готовий приєднатися та брати в ній активну участь», — додав він.

Щоб на «Донбас-Арені» залунав український гімн, а над Кримом замайорів наш прапор, ми повинні ухвалювати рішення, які наблизять деокупацію.

Армія і амністія

Слово «амністія» — не про всіх і не про уникнення відповідальності, переконаний лідер нації. А про мільйони наших громадян, на чиїх руках немає крові і які нині фактично самі перебувають у заручниках в окупанта. І їм потрібен чіткий сигнал: не варто боятися, гідне майбутнє — тільки з Україною.

«Уже сьогодні на вільних територіях Донеччини й Луганщини ми будуємо новий Донбас. Сучасний, безпечний, заможний. Але щоб зробити таким регіон, який найбільше постраждав від російської агресії, потрібні особливі економічні умови. Нам потрібна Стратегія розвитку економіки Донецької та Луганської областей, що включатиме податкові та митні преференції, страхування військово-політичних ризиків для інвесторів, арбітраж за міжнародними стандартами. Робота над нею вже почалася.

Окремо вкотре підкреслю: настання миру в Україні не означає, що ми перестанемо дбати про армію. Навпаки, лише сучасне та боєздатне військо буде гарантом подальшого дотримання миру та запорукою безпеки України».

У 2020 році, за словами Володимира Зеленського, бюджет на армію став найбільшим в історії України. У часи коронакризи він не зменшився ні на гривню, а це понад 117 мільярдів гривень.

Конгрес США затвердив військову допомогу Україні на суму 250 мільйонів доларів. У Великій Британії ми підписали угоду на 1 мільярд 250 мільйонів фунтів стерлінгів для зміцнення Військово-морського флоту України. Крім того, ми почали виготовлення новітніх зразків озброєння: комплекс управління артилерійським дивізіоном «Оболонь-А», мінометний комплекс «Барс»; артилерійські боєприпаси, зокрема для реактивних систем. Випробовується реактивна система залпового вогню «Вільха-М» та системи реактивних снарядів «Тайфун». Триває модернізація фрегата «Гетьман Сагайдачний» та підготовка до випробувань десантних катерів «Кентавр». Прийнято на озброєння протикорабельну крилату ракету «Нептун».

Ми починаємо будувати дві державні українські військово-морські бази для захисту Чорноморського регіону і продовжуємо втілення стандартів НАТО та сумісність наших військ з військами Альянсу.

«Це все — важливі кроки для посилення обороноздатності та безпеки України», — констатував Президент України.

Народовладдя

Воно, на переконання Володимира Зеленського, має повернути довіру громадян до держави та її інституцій. До речі, це проблема не лише України, а й багатьох інших держав. Тому різні інструменти народовладдя та прямої демократії з’являються дедалі активніше. Є багато успішних прикладів їхнього використання у Швейцарії, Канаді, Ірландії.

«Хоча найуспішніший усім вам добре відомий. Це 1 грудня 1991 року. Коли 28 мільйонів 804 тисячі та 71 громадянин України на референдумі проголосували за Незалежність України», — зазначив глава держави та нагадав, що саме український народ зробив дві революції — у 2004-му та 2014 році.

«Народовладдя в Україні буде. Всебічний доступ громадян до інформації задля прийняття рішення — буде, це обов’язок держави», — підкреслив Володимир Зеленський і закликав народних депутатів дати українцям реальний механізм, щоб формувати основні завдання для влади, впливати на рішення, відчувати свою причетність до змін.

Держава у смартфоні

Уже 26 мільйонів українців можуть користуватися додатком «Дія» та цифровим посвідченням водія. Свідоцтвом про реєстрацію транспортного засобу, паспортом просто у смартфоні. Або отримати дозвіл на будівництво в електронному кабінеті забудовника без участі чиновника.

Не відходячи від комп’ютера, реєструвати бізнес за 15 хвилин. Швидше, ніж у більшості країн. Молоді батьки можуть користуватися сервісом «єМалятко» та отримувати послуги за однією заявою в пологовому будинку або онлайн.

«Ми стали першою країною у світі, що має цифровий паспорт. За допомогою якого можна подорожувати або відкрити банківський рахунок онлайн. І це — лише початок шляху до цифрової держави. 2021 рік стане початком входження країни в режим пейперлес», — пообіцяв Президент.

Наша мета на найближчі роки — сто відсотків державних послуг онлайн. А на наступних президентських виборах громадяни повинні мати можливість за бажанням голосувати в Інтернеті.

Детінізація економіки

Глава держави розповів про кроки, які держава робить у цьому напрямі. Ліквідовано монополію «Укрспирту», по всій країні закрито тисячі підпільних казино, ухвалено закон про легалізацію грального бізнесу, закрито майже тисячу нелегальних заправок.

Облікова ставка Національного банку України з 17 відсотків у квітні 2019 року знижена до рекордних за історію 6 відсотків.

Ухвалено закон про концесію. Проведено конкурси з концесії морських портів «Ольвія» та «Херсон», які залучили інвесторів з Катару, Грузії, Швейцарії.

І ще — розпочалася масштабна приватизація.

«Ми забезпечили енергетичну безпеку та підписали новий п’ятирічний контракт з «Газпромом» на транзит газу, а також отримали три мільярди доларів США, виграних у Стокгольмському арбітражі. Ми починаємо опалювальний сезон з рекордними запасами газу та вугілля», — розповів Президент.

З 1 вересня мінімальну заробітну плату збільшено до 5 тисяч гривень.

З січня 2021 року вона становитиме 6 тисяч, з липня — 6500. Відбулись індексація пенсій та збільшення пенсій громадянам похилого віку.

Додаткові три мільярди гривень спрямовано на підвищення пенсій людям, котрі старше 80 років. Наступного року — людям за 75 років.

Глава держави нагадав і про історичне рішення — це запуск в Україні ринку землі.

Але разом з результатами аудиту нашої держави, за словами В. Зеленського, ми чекаємо на презентацію економічних векторів України до 2030 року. Ще один напрям, який може і має наповнювати державний бюджет України, — це ефективна протидія корупції. З огляду на це Президент попросив народних депутатів зосередитися на Антикорупційній стратегії на найближчі чотири роки: «Нам потрібна Україна, де корупції немає, а чесні суди є. Цього хочуть усі наші громадяни. Цьому аплодують усі наші міжнародні партнери».

Міжнародна підтримка

Міжнародна коаліція продовжує підтримувати Україну, більше того, вона виходить на новий рівень, заявив Президент.

«Ми зберегли двопалатну підтримку США. Україна та Велика Британія офіційно стали стратегічними партнерами. На безпрецедентний рівень вийшли відносини України та Туреччини. Надійним партнером, без перебільшення — міжнародним побратимом, для нас залишається Канада.

А всі експерти зазначають, що цьогорічний Саміт Україна—ЄС та спільна заява чи не вперше так яскраво підкреслюють партнерство України та Європи. Відзначають наші успіхи, зокрема, відчутний прогрес у виконанні Угоди про асоціацію, всі передумови для «промислового безвізу», Угоди про спільний авіаційний простір з ЄС, поглиблення інтеграції українських ринків з європейськими. А ще — чіткий меседж: безвізовому режиму України з Європою нічого не загрожує. Хоч би хто там що казав», — зазначив Володимир Зеленський.

Це, за його словами, стосується і співпраці з МВФ, яку ми продовжуємо. Так само, як зі Світовим банком, так само, як і з ЄБРР.

Сьогодні ми фактично заново будуємо конструктивний діалог і добросусідські відносини з Угорщиною, Румунією, Польщею.

Разом із Польщею та Литвою ми заснували «Люблінський трикутник».

«На міжнародному рівні зникла фраза «Світ втомився від України». Ми надали іміджу нашої держави нового змісту. На Україну почали дивитися по-новому.

Ми стали проактивними. І в цьому контексті слід відзначити нашу ініціативу — створення в Києві штаб-квартири Міжнародного офісу з протидії дезінформації та пропаганді. Україна має реальний досвід такої протидії», — додав глава держави.

Освіта

Вона, на переконання Володимира Зеленського, об’єднує всі успішні сьогодні країни. «Сьогодні ми намагаємося рухатися тим самим шляхом. Паралельно розв’язуючи проблеми, які існують у всіх ланках української освіти. Це доступність та якість дитячих садочків. Підвищення престижу професії вчителя та заробітних плат. Створення сучасної інфраструктури — нових садочків і шкіл», — підкреслив гарант і додав, що особлива увага приділяється вищій освіті.

«Велике будівництво»

Воно почалося для реалізації пункту президентської програми «Комфортна країна» .

«Цього року це 4 тисячі кілометрів доріг державного значення, 2 тисячі — місцевого значення. 100 шкіл, 100 садочків, 100 спортивних об’єктів. 210 приймальних відділень з новітнім медичним обладнанням», — повідомив Володимир Зеленський і додав, що закінчують добудовувати те, що зводила попередня влада: лікарню «Охматдит», яку відкрито після реконструкції влітку, та Запорізький міст — найвідоміший довгобуд країни.

«Велике будівництво», незважаючи на давню традицію української політики, не закінчиться після місцевих виборів, — запевнив Президент. Крім нових доріг, шкіл, садочків і лікарень, за його словами, почнеться реставрація українських замків, театрів, музеїв, об’єктів культурної та архітектурної спадщини нашої Батьківщини.

Також готується програма «Україна — чемпіон!». Коли в кожному регіоні має бути велика сучасна спортивна арена, і кожна з них носитиме ім’я видатного українського чемпіона.

«Комфортна країна неможлива без повноцінного покриття швидким Інтернетом. Та сучасних, реконструйованих чи нових аеропортів у кожному регіоні. Щодня ми працюємо над цим, щоб зробити країну, де громадянам буде максимально комфортно жити. Якою вони із задоволенням мандруватимуть, яку будуть відвідувати мільйони туристів з усього світу», — зазначив Президент.

І наостанок Володимир Зеленський нагадав, що 25 жовтня в Україні відбудуться місцеві вибори: «Дуже важливі. Не для політичних партій. А для вас, шановні громадяни України. Для розвитку і добробуту ваших міст, сіл, ваших громад. У цей день я поставлю вам п’ять запитань. І чекатиму на відповіді».

(Подано у викладі).