За участю народних депутатів, членів Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микити Потураєва, Ірини Констанкевич, Євгенії Кравчук, Миколи Княжицького проведено обговорення планів та досягнень суспільного мовника у 2020 році, важливості забезпечення його фінансування у 2021 році на рівні, визначеному Законом України «Про Суспільне телебачення та радіомовлення України».

«Створення та існування суспільного мовника є одним із наріжних каменів подальшої реалізації Угоди про асоціацію України з Європейським Союзом. Ситуація непроста, тому я бачу метою цього обговорення не лише констатувати спільне занепокоєння тим, що відбувається, а й чітке висловлення своєї позиції щодо можливих механізмів, які б дали змогу забезпечити незворотність рішень щодо стабільного фінансування мовника», — сказав на початку дискусії голова Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв.

Ірина Констанкевич, очільниця робочої групи з питань функціонування регіонального інформаційного мовлення ПАТ «НСТУ» у контексті інформаційної безпеки України, зазначила, що в умовах збройного конфлікту на території нашої держави важливо, аби суспільне мовлення відповідало усім наявним запитам українців, європейським нормам та стандартам. Народна депутатка наголосила, що, на жаль, доступ до «Суспільного» має не все населення України. Загалом це майже 60%, тому говорити про зменшення фінансування недоречно.

Народний депутат Микола Княжицький розповів, що «Суспільне» в Україні є джерелом, яке не залежить від фінансово-промислових груп. «Ми і наша фракція робитимемо все, щоб «Суспільне» якісно фінансувалося і не було залежним від втручання будь-яких державних органів», — сказав Микола Княжицький.

Заступниця голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук, як повідомляє Інформаційне управління апарату Верховної Ради України, зауважила, що для державного проєкту із медіаграмотності «Суспільне» матиме важливе просвітницьке значення. На розгляді Верховної Ради перебуває законопроєкт щодо підвищення ефективності роботи Національної суспільної телерадіокомпанії України. «По-перше, він співвідносить закон про НСТУ із Законом «Про акціонерні товариства» у частині функціонування наглядової ради НСТУ. Ми справді хочемо, щоб наглядова рада була функціональним інструментом, позбавленим політичного впливу. Також цей закон відкриє можливість повноцінного фінансування НСТУ незалежних студій, які б виробляли контент», — зауважила Євгенія Кравчук.