Мешканці Охтирки пікетували місцеву ТЕЦ. Теплогенеруючий комплекс належить державі в особі Фонду держмайна, але його взяло в оренду ТОВ «Брокенергія». Приватне підприємство, вважають городяни, господарює незадовільно, бо залишило без тепла понад 8 тисяч житлових приміщень і чимало об’єктів гуманітарної сфери.

Затримка з початком опалювального сезону сталася в Охтирці через борг за використаний газ. Він у ТОВ «Брокенергія» — найбільший серед теплогенеруючих компаній області і на середину жовтня перевищив 45 млн грн. Такий невтішний підсумок на підприємстві пояснюють боргами споживачів за використані тепло і гарячу воду, але населення завинило «Брокенергії» лише 12 млн грн. До того ж половина цієї суми набігла під час карантину, коли вимоги до людей щодо погашення боргів за комуналку стали не такими жорсткими.

Подачу газу «Брокенергії» припинили ще у квітні. Щоб отримати його ліміти на період нового опалювального сезону, підприємство має заплатити хоча б мінімальну суму — 7,6 млн грн. Паличкою-стукалочкою, як це найчастіше буває, зробили міський бюджет. Звідти «Брокенергії» виділили 6,5 млн грн. Згідно з підрахунками, приблизно стільки коштуватиме опалення охтирських шкіл, дитсадків та інших об’єктів комунальної власності протягом двомісячного періоду. Після цього зроблять перерахунок, щоб надалі місто платило «Брокенергії» не авансом, а за фактично надані послуги.

Виділених із міського бюджету 6,5 млн грн було замало, щоб врегулювати проблему та розпочати опалювальний сезон, тому взяли 1,5 млн грн авансу ще й у підприємства «Охтирканафтогаз». Тепер, стверджують теплопостачальники, неприємних сюрпризів не буде: необхідну мінімальну суму НАК «Нафтогаз» заплатили, і вже найближчим часом в Охтирці з’явиться тепло. Спочатку його подадуть до закладів соціальної сфери, а потім почнуть поетапно підключати багатоквартирні житлові будинки. Останніх на обслуговуванні у «Брокенергії» — приблизно півтори сотні.

За словами міського голови Ігоря Алексєєва, «Охтирка вкотре стала заручницею горе-менеджерів». Так він прокоментував ситуацію у Фейсбуці. Слово «вкотре», мабуть, означає, що теплопостачальне підприємство підводить містян вже не вперше.

Швидше за все — і не востаннє. Бо як розвиватимуться події далі, здогадатися неважко. Можливо, опалювальний сезон в Охтирці, розпочавшись не без проблем, благополучно добіжить кінця, але заборгованість «Брокенергії» у розмірі 45 млн грн нікуди не подінеться. Ймовірно, ця сума з часом трохи зміниться в якийсь бік, але перед початком наступного опалювального сезону вона знову нависне над містом, як чорна хмара. Тому, окрім багатьох інших, новообраній міській владі доведеться вже взимку розв’язувати й організаційну проблему. Простіше кажучи, шукати для Охтирської ТЕЦ нового, більш надійного орендаря. Це саме той випадок, коли буде незайвим пригадати афористичну пораду: краще пізніше, ніж ніколи.