У цій неозорій цифрі відображені витрати на систему охорони здоров’я, приміром, закупівлю медичних матеріалів і обладнання, лікування хворих. Адже лікування пацієнта в медичному закладі коштує майже 11 тис. євро — в разі, якщо перебіг хвороби відбувається без великих ускладнень. І майже 40 тисяч євро, якщо хворому необхідне штучне вентилювання легенів.

Крім того, в ці півтора трильйона входять і програми економічного стимулювання, і виплати міжнародної допомоги, і зростання витрат фондів соціального страхування, і держпрограми у вигляді гарантій та швидких позик, а також участь федерального уряду в програмі відновлення усієї Європи.

Утім, ця сума може й зменшитися: частка гарантій і позик пізніше буде погашено, та й не всі програми допомоги використані повною мірою, як це сталося під час першої хвилі пандемії.

З другого боку, сума може й збільшитися, якщо кількість інфікованих зросте настільки, що уряд не зможе обійтися без нового локдауну.

Водночас очікуваний економічний спад не заважає, приміром, профспілці verdi вимагати підвищення заробітної платні в 4,8 відсотка для співробітників берлінських муніципальних підприємств. До цього страйку приєдналися працівники міських клінік «Шаріте» та «Вівантес», зробити те само мають намір колективи столичної служби чистоти, яка відповідає за вивезення побутових та інших відходів і порядок на вулицях — двірники та сміттярі.

Відповідні відомства працюють над розглядом цих вимог, а канцлер Ангела Меркель закликає німців знову зменшити соціальні контакти, відмовитися від необов’язкових поїздок та приватних святкувань. «Попереду нас очікують складні місяці. А якою буде зима, яким буде Різдво — залежить від нашої поведінки», — сказала вона у зверненні до народу.

Берлін.