«З наступного тижня і урядові наради, і засідання уряду ми повністю переведемо в онлайн. Така вимога часу, і ми з вами також працюватимемо онлайн. Коронавірус змінює наші життя, і уряд також має демонструвати власним прикладом, що дистанційна робота є вимогою часу», — повідомив на останньому засіданні Кабінету Міністрів глава уряду Денис Шмигаль.

Під час засідання Кабмін ухвалив 17 документів, необхідних для реалізації рішень Саміту «Україна—ЄС» та підготовки до засідання Ради асоціації, що заплановано на 8 грудня 2020 року. «Для реалізації прагнень України щодо вступу до Європейського Союзу вже сьогодні треба впроваджувати європейські стандарти та закони. Такі норми уряд впроваджуватиме одночасно в усіх секторах: від енергетики та інфраструктури до освіти та екології», — зазначив прем’єр.

Зокрема, дорожня карта з приведення українського законодавства у відповідність до законодавства ЄС передбачає ухвалення найближчим часом 50 законів та 100 нормативно-правових актів. За результатами останнього засідання уряд ухвалив і  внесе до парламенту законопроекти про публічні консультації під час ухвалення рішень органами державної влади та про мультимодальні перевезення, який імплементує директиву ЄС про спільні правила при комбінованих перевезеннях.

За словами віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної, ухвалені рішення значно покращать виконання Угоди про асоціацію. «Є сфери, де ми відставали минулими роками, а сьогодні прогрес сягає 80—90 відсотків. Це означає, що злагоджена та системна робота в попередні місяці дає свої результати», — зазначила вона.

Також уряд ухвалив постанову, яка вдосконалює роботу Держмитслужби. «Це сприятиме зменшенню можливостей для корупції, адже всі дії митників реєструються в електронній системі. Крім того, ми вдосконалюємо механізм «єдиного вікна» у тій частині, яка стосується координації митної служби та Держпродспоживслужби», — повідомив Д. Шмигаль.

Кабінет Міністрів підтримав низку рішень, які спрямовані на розв’язання проблем Херсонської області. Зокрема, схвалено план заходів щодо реалізації Стратегії зрошення та дренажу в Україні на період до 2030 року, виділено субвенцію із держбюджету в розмірі 300 мільйонів гривень на будівництво шляхопроводу в Херсоні, ухвалено рішення, яким контрольно-пропускний пункт «Чонгар» передається до Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України для реалізації проекту з облаштування там сервісного хабу.

Звернувшись до теми проведення 25 жовтня місцевих виборів, які стануть одним із ключових елементів завершення реформи децентралізації, адже вони відбудуться на новій територіальній основі, прем’єр також закликав українців дотримуватися необхідних протиепідемічних заходів. «Прошу всіх українців дотримуватися простих правил: носити маску на виборчих дільницях, тримати соціальну дистанцію, по можливості брати із собою власні ручки, не приводьте на дільниці неповнолітніх дітей, використовуйте антисептик до і після відвідування дільниці, демонструйте свій паспорт членам комісій, не передаючи його до чужих рук. Це прості правила, які зможуть захистити вас та ваших рідних. Уряд та місцева влада виділили всі необхідні кошти, щоб дільниці були облаштовані згідно з усіма стандартами безпеки», — наголосив прем’єр.

Водночас для забезпечення закладів загальної середньої освіти дезинфікуючими засобами уряд додатково виділив місцевим бюджетам понад 540 мільйонів гривень субвенції. «На наступний рік ми плануємо виділити мільярд гривень для забезпечення шкіл протиепідемічними засобами», — додав Д. Шмигаль.

Також уряд ухвалив розпорядження про залучення від Європейського банку реконструкції та розвитку 63 мільйонів євро на реалізацію проектів «Логістична мережа» та «Сільське відділення» Укрпошти. За словами міністра інфраструктури Владислава Криклія, реалізація проекту «Сільське відділення» забезпечить оновлення роботи поштових відділень у селах з населенням менш як тисяча осіб. Хоча, судячи з усього, це оновлення полягатиме в за-
провадженні в таких селах пересувних поштових відділень замість нинішніх стаціонарних.

З метою забезпечення сталого проходження опалювального сезону уряд вніс зміни до Положення про покладення спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу. Т.в.о. міністра енергетики Ольга Буславець нагадала, що з 1 серпня 2020 року втратили чинність деякі положення постанови уряду, яка покладала на НАК «Нафтогаз України» спеціальні зобов’язання (ПСО) щодо продажу газу населенню за фіксованою ціною. «За інформацією «Нафтогазу України», ТЕЦ, яким компанія постачала газ для виробництва електроенергії, мають значну заборгованість, що не дає змоги сьогодні виділити ліміти газу таким компаніям», — повідомила вона та зазначила, що цю ситуацію пропонується врегулювати розділенням відповідальності теплоелектроцентралей у частині оплати за газ, використаний для виробництва електрики та виробництва тепла, що дасть можливість ТЕЦ мати ліміти газу, які гарантують стале проходження опалювального сезону та безперебійне теплопостачання для населення.