У селі Степанівка у 1850-му з’явився на світ Микола Кузнецов, який став відомим художником і 170-ліття котрого наприкінці нинішнього року відзначатиме не лише Україна, а й деякі сусідні країни.

Батько — штаб-ротмістр Дмитро Кузнецов, пророкував синові кар’єру військового, але Микола вступив до Петербурзької академії мистецтв.

У 1897 році М. Кузнецов був призначений професором — керівником майстерні батального живопису. У власному будинку в Одесі живописець облаштував майстерню та галерею, де були картини вітчизняних та зарубіжних художників, вироби зі старовинної бронзи та порцеляни.

Одеський будинок та Степанівську садибу відвідували видатні тогочасні художники І. Рєпін, В. Васнецов, В. Полєнов, К. Костанді, В. Сєров, Л. Пастернак, композитор П. Чайковський, співак Ф. Шаляпін, вчений І. Мечников, авіатор С. Уточкін та інші.

І. Рєпін створив кілька портретів Кузнецова і малював з нього одного з персонажів картини «Запорожці пишуть листа турецькому султану». 

Із картин Кузнецова, які і нині привертають до себе увагу, можна навести такі, як «Об’їзд володінь», «В свято», «Полювання з собаками», «Після обіду», «Ключниця», «Стадо свиней» та портрети Рєпіна, Васнецова, Чайковського, Шаляпіна, які нині перебувають у Третьяковській галереї в Москві. Деякі полотна свого часу були придбані російським імператором Олександром III.

Микола Дмитрович мав ліберальні погляди. Попри невдоволення оточуючих він пов’язав свою долю з простою жінкою Ганною Проценко, яка стала його дружиною.
У сім’ї Кузнецових зростало троє дітей, найбільш обдарованою була донька Марія, котра народилася в 1880 році в батьківському маєтку в Степанівці. Присвятила себе вокальному мистецтву. На оперній сцені дебютувала 1904-го в Петербурзі, згодом стала солісткою Маріїнського театру. Гастролювала в Москві, Парижі, Лондоні, Монте-Карло, Ніцці, Нью-Йорку, в Японії. Була також солісткою Стокгольмського та Копенгагенського оперних театрів. У виконанні Кузнецової-Бенуа звучали партії Клеопатри, Таїс, Джульєтти, Ярославни. 
Після жовтневої революції 1917 року М. Кузнецов емігрував до Сербії.

У головній будівлі збереженого до наших днів колишнього родового маєтку, є окрема кімната, відведена під музей Кузнєцова. 

Депутат Лиманської районної ради Віталій Кутателадзе, який є великим поціновувачем таланту знаменитого земляка, вважає, що дуже важливо для нащадків зберегти його мистецьке надбання.

Доброслав Одеської області.