Зокрема, уряд визнав таким, що втратило чинність, розпорядження про тимчасове виконання обов’язків голови Державної митної служби України Андрієм Павловським та звільнив його з посади заступника голови Держмитслужби.

Тимчасове виконання обов’язків голови Державної митної служби покладено на заступника керівника служби з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Євгенія Єнтіса.

Крім того, ухвалено рішення про відсторонення Юрія Васильченка з посади голови Державної інспекції містобудування та Олексія Башкірова з посади голови Державної сервісної служби містобудування України. Також уряд визнав таким, що втратило чинність, розпорядження про тимчасове виконання Богданом Федоренком обов’язків голови Державної архітектурно-будівельної інспекції, яка перебуває у стані ліквідації.

Зауважимо, що останнє рішення ухвалено урядом після повідомлення Служби безпеки України про викриття посадовців Державної архітектурно-будівельної інспекції на масштабній незаконній видачі будівельним компаніям дозвільних документів і сертифікатів готовності введення об’єктів в експлуатацію. Зазначається, що до організованої групи входили колишні та діючі чиновники ДАБІ, а також посадовці інших органів державної влади.

«Для проведення оборудки фігуранти використовували підконтрольні «консалтингові» комерційні структури. Вони виступали посередниками між будівельними комерційними структурами та посадовцями ДАБІ під час їх «переговорів» щодо отримання дозвільних документів і сертифікатів готовності введення об’єк-та в експлуатацію. Роль комерційних структур полягала в наданні «позитивного» рішення щодо видачі документації», — повідомили в СБУ. Також СБУ задокументувала порушення з боку посадовців ДАБІ вимог чинного законодавства, будівельних норм, державних стандартів і правил видання дозволів про початок будівельних робіт, сертифікатів готовності введення об’єкта в експлуатацію, що становило потенційну загрозу для життя та здоров’я населення.

Нагадаємо: в березні нинішнього року уряд розпочав реформу містобудівної галузі, ухваливши постанову про ліквідацію Державної архітектурно-будівельної інспекції та утворивши три центральні органи влади, між якими розподіляться регуляторні та контролюючі функції: Державну сервісну службу містобудування (виконує реєстраційні функції в будівництві), Державне агентство з питань технічного регулювання в містобудуванні (визначає параметри, ДБН, єврокоди) та Державну інспекцію містобудування (здійснює нагляд і контроль в будівництві).

Ще одна важлива новація — запровадження Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва, яка включає Реєстр будівельної діяльності, що забезпечує створення, збирання, накопичення, обробку, захист, облік інформації про об’єкти та учасників будівництва і зв’язки між ними. Очікується, що реформа містобудування має завершитися до березня 2021 року.