Портал Finance. ua провів опитування серед читачів і з’ясував, що найчастіше співгромадяни платять за комуналку до двох тисяч гривень на місяць. Серед респондентів таких виявилося майже половина — 48%.

Чверть опитаних зазначають, що за комунальні послуги сплачують загалом до трьох тисяч гривень на місяць. Майже стільки само і тих, хто, вочевидь, економить й отримує місячні рахунки на суму до однієї тисячі гривень. Такий варіант відповіді обрали 20% опитаних.

Найменший відсоток учасників опитування (лише 2%) заявили, що їхні рахунки за спожиті житлово-комунальні послуги у середньому становлять до п’яти тисяч гривень за місяць.

Все б нічого, якби усі співгромадяни добросовісно і вчасно платили за комуналку. Але з цим біда: станом на вересень борги споживачів зросли до 45 млрд грн. У КМДА кажуть, що приблизно 5% жителів столиці зовсім не розраховуються за комунпослуги.

У Верховній Раді всерйоз перейнялися питанням заборгованості і навіть зареєстрували законопроект, згідно з яким планують підвищити штрафи за комунальні борги: за несплату комуналки протягом року доведеться додатково сплатити 20% пені, якщо не платити за спожиті послуги два роки, пеня становитиме 30%, а три роки — 50%.

За повідомленням Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України», хоч опалювальний сезон у більшості міст України уже стартував, мало не півсотні підприємств теплоенергетики (ТКЕ) в 32 населених пунктах ставлять під загрозу початок опалювального сезону через борги за газ.

Зокрема, до списку підприємств увійшли комунальне підприємство Кам’янської міської ради «Тепломережі» (Кам’янське, Дніпропетровська область), «Токмак біоенергія» (Токмак, Запорізька область).

Також у списку боржників «Енерго Сервіс Груп» (Івано-Франківськ), «ДТЕК Східенерго» (Щастя, Луганська область), Ренійський морський торговельний порт (Одеська область), «Шостка-Тепло» (Шостка, Сумська область), «Смілатеплокомуненерго» (Сміла, Черкаська область) та «Черкаське хімволокно» (Черкаси).

У  Міністерстві фінансів України тим часом прогнозують нижчий рівень цін на опалення, ніж торік, оскільки ринкова ціна на газ нижча, ніж під час минулого опалювального сезону.

Про це заявив міністр фінансів Сергій Марченко: «На ринку з’явилося більше постачальників газу. Одним із таких... є НАК «Нафтогаз». На ринку газу немає монополії, а є можливість вибирати. Є ринок, і є ринкова ціна», — сказав міністр.
Щодо монополії, то більшість експертів мають протилежну думку.

А ще, за словами Сергія Марченка, система субсидій щодо сплати за житлово-комунальні послуги залишається незмінною.

«Передбачаємо наступного року 36,6 млрд гривень на виплату субсидій. Їх отримають саме категорії, які найбільше цього потребують — чий родинний сукупний дохід не дозволяє безболісно сплачувати за житлово-комунальні послуги. Показник субсидії розраховується з огляду на сукупний дохід сім’ї, площу приміщень, в яких вона мешкає», — пояснив Марченко.

Нагадаємо, за даними Мінсоцполітики, на весь 2020 рік заплановано витратити на субсидії 39,3 млрд грн.

Підсумовував Віктор БОНДАР.