Від початку року кількість таких «просунутих» пенсіонерів і тих, хто готується вийти на заслужений відпочинок, зросла майже на шість тисяч осіб. У час пандемії коронавірусу це зручно і безпечно — не йти у сервісний центр, а вирішити всі бюрократичні питання дистанційно. Про чотири найзатребуваніші онлайн-сервіси розповіли в Головному управлінні Пенсійного фонду України в Черкаській області.

Зайдіть на веб-портал ПФУ

— За допомогою сервісу «Пенсійний калькулятор» громадянин, який ще працює, може дізнатися майбутній розмір своєї пенсії, — зазначає перший заступник начальника головного управління Анна Вовкогон. — І, можливо, задуматися, як же треба працювати, легально чи нелегально, і скільки заробляти, щоб була солідніша пенсія.

Обчислює віртуальний калькулятор суму пенсії за тими даними, які є про громадянина у ПФУ: у реєстрі застрахованих осіб, що діє з 1998 року і в якому міститься інформація про стаж і розмір зарплати. Звичайно, в реєстрі можуть бути не всі дані, якщо громадянин працював і раніше. Проте в цьому сервісі — пенсійного калькулятора — заодно можна довнести свої дані про свої стаж і зарплату до 1998 року. Тоді розрахунок пенсії буде точніший.

— Щоб скористатися цим сервісом, треба зайти на веб-портал ПФУ: або за допомогою електронного цифрового підпису, або банківської ідентифікації. Сьогодні понад два десятки банків надають таку можливість. I отримати доступ до своєї конфіденційної інформації про стаж і зарплату. Електронний калькулятор видасть розмір майбутньої пенсії. Вона не буде точно така, якщо час її одержувати настане через 10—15 років: розрахунок програма робить на сьогодні, з урахуванням нинішніх середніх зарплат.

Сорок відсотків усіх наданих працівниками ПФУ консультацій в області стосуються саме відповіді на питання: «А яка в мене буде пенсія?». Тепер є можливість дізнатися про це, не виходячи з дому.

Не страшно, якщо трудова книжка загубиться

Якщо відсканувати в кольорі всі її сторінки із записами і подати на веб-порталі до реєстру застрахованих осіб. На веб-порталі виписано умови щодо сканованої копії в меню «Відомості про трудові відносини». В якому форматі і розмірі подавати.

Книжку працівники ПФУ оцифрують. Уже надійшло майже чотири тисячі сканів і вони опрацьовані. Якщо вашу книжку вже оцифрували і її дані внесено в реєстр, це можна побачити на веб-порталі в особистому кабінеті.

Якщо є питання щодо виправлень, відсутності печаток й інших неточностей у трудовій книжці, подавачу документа надійде повідомлення про те, що є проблеми з таким-то періодом стажу і треба його підтвердити довідкою чи якимось документом. І вже до призначення пенсії всі невідповідності в трудовій буде усунуто.

Подати скановану копію трудової може як сам громадянин, так і його роботодавець. Саме роботодавці подали скани більшості книжок своїх працівників до ПФУ. Найактивніші підприємства — ПАТ «Технолог», філія «Птахофабрика 1 Травня», лакофарбовий завод «Аврора», сільгосппідприємство «РВД-Агро» та інші.

— Цей сервіс — перша сходинка до автоматичного призначення пенсій, — підсумовує заступник начальника управління Людмила Хижняк.

У планах Пенсійного фонду — оцифровувати диплом про навчання, військовий квиток, свідоцтво про народження дітей, які теж дають право на зарахування стажу.

— З липня цього року відкрито новий сервіс ПФУ: автоматичне призначення пенсії. Людина може звернутися хоч за рік, хоч за 10 років до настання пенсійного віку — сервіс дозволяє надати всю потрібну для призначення пенсії інформацію заздалегідь. Якщо раніше після призначення пенсії за електронними копіями документів усе-таки треба було подавати для звірки їх оригінали, то тепер додатково звертатись до ПФУ не треба, — повідомляє начальник управління обслуговування громадян Тетяна Хилик.

Сервіс підкаже — є перелік, — які документи треба відсканувати і подати, бо від них залежить розмір виплати.

Сервіс новий, але вже популярний: понад 200 осіб готують документи, подавши анкети-заяви на автоматичне призначення пенсії, призначено пенсію в такий спосіб для 140 громадян.

I ще один дороговказ. Мобільний додаток «Пенсійний фонд» надає доступ до електронних сервісів ПФУ з телефону, планшета. Підключити додаток можна за електронним підписом.

Світлана Зінник, начальник ГУ ПФУ в Черкаській області, повідомляє, що навчатись нових технологій громадяни можуть у сервісних центрах фонду: у кожному є відокремлені комп’ютери. Тут допоможуть зареєструватись на веб-порталі, покажуть, як працювати в програмі.

До речі

На Черкащині проживає сорок пенсіонерів понад столітнього віку. Найповажніших років серед них — Марія Стеблянко із Смілянського району: їй 105!

Зараз ГУ ПФУ в Черкаській області обслуговує 405 165 пенсіонерів. Їх число щороку зменшується. У 2018 році було 411 тисяч, торік — 410 тисяч.

А от пенсіонерів, які працюють, більшає: 18,7 відсотка від загального їх числа було у 2018 році, 20,8 — торік і 22,8 відсотка на початку цього року.

Як сказав один немолодий лікар: «Як зайдеш у магазин, то й забуваєш, що ти пенсіонер, хочеться ще працювати і працювати».