Поляки — бо серед протестувальників поряд із жінками також чоловіки — вийшли на вулиці не лише в столиці Варшаві, а й у Кракові, Познані, Вроцлаві, Любліні, Ольштині, Жешуві, Лодзі, Білостоку, Катовицях, Кельцях, Гданську, Слупську, Колобжегу, а також у  менших містах, зокрема, Мєлеці, Ярославі, Любачеві (Підкарпатське воєводство) чи в Сокулці (Підляське воєводство), які вважалися бастіоном правлячої партії.

Багато хто з учасників і коментаторів пригадує та проводить аналогії з широкомасштабним рухом «чорних парасольок», який сколихнув Польщу восени 2016 року і зупинив запровадження подібних змін до антиабортивного законодавства. В деяких населених пунктах, як-от у Торуні чи Хелмно (Куявсько-Поморське воєводство), незгодні з рішенням КС вийшли «прогулятися» вулицями з чорними парасольками, до яких додався новий, обов’язковий в часи пандемії, атрибут — маски.

У неділю ввечері кількатисячна маніфестація пройшла у Варшаві маршрутом від Палацу єпископів до президентського палацу, а звідти — до офісу організації «Ordo Iuris», яка виступила головним ініціатором обмеження абортів. З’явилися протестувальники також і під одним із столичних управлінь поліції, де домагалися звільнення учасників виступів, затриманих поліцією у попередні дні.

За даними ЗМІ, майже шість тисяч людей зібралося на площі Свободи у Познані, не менше двох тисяч — у Кракові. У Катовицях поліція застосувала проти кількатисячної маніфестації сльозогінний газ...

Протестні виступи набули різних форм. Зокрема, символічних «похоронів прав жінок», маршів мовчання, вуличних дебатів. Головні гасла маніфестантів: «Пекло жінок є у Польщі», «Моє тіло — моя справа», «Моє тіло — моє право», «Поверніть нам свободу», «Наша зброя — солідарність». На деяких мітингах можна було побачити також плакати з написом «Де є перша дама?» — у такий спосіб протестувальники закликали першу леді країни, щоби також зайняла позицію у цій справі.

Новою формою протестів, яку активно використали у різних містах, було проголошення гасел у католицьких храмах під час недільних літургічних дійств. Так, депутат Сейму від лівих сил Йоанна Вєльгус разом із чоловіком зайшли до костелу Святого Якова у Торуні з транспарантами: «Жінко! Сама вмієш приймати рішення» та «Жінки повинні мати право вирішувати народжувати чи ні, а не держава на підставі католицької ідеології».

Учора виступи мали відбутися синхронно о 16-й годині за варшавським часом по всій Польщі, натомість на завтра заплановано загальнопольський страйк.

Тим часом у партії влади заявили, що «вирок Конституційного суду створює нову правову ситуацію, у зв’язку з чим будуть запроваджуватися такі зміни, які полегшать функціонування людям, у котрих народяться діти з особливими потребами», та що «жодна жінка не залишиться без допомоги в нових правових реаліях».