Про це в Фейсбуці повідомило Державне агентство України з управління зоною відчуження. Відповідну угоду нещодавно підписали на Чорнобильській АЕС.

У рамках співробітництва українські фахівці за технологіями KAERI і за погодженими з інститутом процедурами виконають дезактивацію фрагментів бетону та металу, які мають радіоактивне забруднення широким спектром випромінюючих елементів.

Як розповів заступник директора технічного (з поводження з радіоактивними відходами) ЧАЕС Олександр Скомарохов, «KAERI має технічні розробки, спрямовані на дезактивацію радіоактивно забруднених поверхонь, однак випробувати ці технології на реальних, а не штучно забруднених поверхнях не може, оскільки подібні забруднення в Кореї на сьогодні відсутні». «Водночас Чорнобильська АЕС, виконуючи виведення станції з експлуатації, постійно шукає засоби і технології, які дозволять, з одного боку, якісно виконувати дезактивацію матеріалів, а з другого — істотно зменшити кількість РАВ, що утворюються в цьому процесі. Таким чином, майданчик ЧАЕС є свого роду лабораторним полігоном для випробування запропонованої фахівцями KAERI технології», — зауважив Олександр Скомарохов.

Під час проведення випробувань, які триватимуть до кінця 2021 року, буде дезактивовано елементи з відомими характеристиками забруднення, зокрема бетонні фрагменти конструкцій, а також металеві пластини з нержавіючої і вуглецевої сталі, шляхом пінної дезактивації. У разі позитивних результатів випробування Чорнобильська АЕС отримає додаткову до наявних технологію дезактивації з правом використання винятково на проммайданчику станції.