На знімку: соціальна реклама на вулицях Берліна, що закликає громадян встановлювати мобільні додатки для виявлення  інфікованих вірусом.

Про це, за інформацією видання Bild, вона повідомила під час закритої зустрічі з керівництвом своєї партії. Ідеться також про те, що Меркель має намір запровадити в країні «полегшену» версію локдауну на тлі зростання числа заражених COVID нового типу.

Підстави для ухвалення такого рішення є: Інститут Роберта Коха станом на 26 жовтня підтвердив понад 11 тисяч нових випадків інфікування — загалом з початку пандемії зареєстровано 440 тисяч 499 хворих на коронавірус, померло — 10 тисяч 146 осіб. Частка людей похилого віку серед інфікованих знову стрімко збільшується, а лікарні приймають дедалі більше пацієнтів з COVID-19.

Заходи, котрі уряд вживає для стримання поширення вірусу, доволі жорсткі: з початку жовтня у багатьох регіонах, зокрема в Берліні, діє обмежений режим роботи магазинів, барів, ресторанів, нічних клубів. Таким закладам не дозволено працювати з 23.00 до 6.00. До 10 осіб скорочено кількість відвідувачів приватних заходів, обмежене відвідування приватних урочистостей у закритих приміщеннях, запроваджено суворе правило носіння захисних масок тощо.

Також уряд спрямував сотні тисяч євро на розробку мобільного додатку, котрий допомагає відстежувати інфікованих громадян. Але, на жаль, громадяни поставилися до такої можливості надто скептично, й мало хто нею користується…

Усупереч запобіжним заходам, у ЗМІ щодень з’являється інформація про нові масові зараження. Приміром, у місті Шонгау, що в Баварії, інфіковані 32 працівники клініки, котра у зв’язку з цим змушена тимчасово припинити прийом пацієнтів, хоча тут і працюють 600 фахівців.

Тому чимало політиків закликають до ще жорсткіших обмежень у боротьбі з пандемією. Заступник голови фракції ХДС/ХСС у Бундестазі Томас Штробль вважає, що в країні слід запровадити тижневий карантин, якщо ситуація з розвитком пандемії погіршиться, а цифри зараження продовжуватимуть зростати, то треба вживати ефективніших заходів. В такому разі, на його думку, слід «закрити все й повністю, щоб не працювало все з п’ятниці по неділю». На запитання: «Чи стосується це також шкіл, дитячих садків, магазинів?» політик відповів: «Усе — означає усе!»

За даними ЗМІ, й сама Меркель вважає, що нинішніх заходів зі стримання поширення вірусу недостатньо, оскільки темпи зараження людей не уповільнюються, а система охорони здоров’я не може зрозуміти і відстежити ланцюжки зараження.

Тому, заявила Меркель, невдовзі Німеччина може опинитися у «складній ситуації», коли ліжок у відділеннях інтенсивної терапії не вистачатиме для всіх. Канцлер, зокрема, вимагає закриття ресторанів, барів тощо та відмовитися від проведення масових заходів.

Водночас, на її думку, можна залишити відкритими магазини, школи, дитячі садки. Втім, останнє не стосується районів з особливо високими показниками поширення коронавірусу.
Федеральний міністр економіки Петер Альтмаєр вважає, що до кінця цього тижня у Німеччині, ймовірно, щодоби буде виявлятися 20 тисяч нових випадків інфікування. Альтмаєр заявив, що такий розвиток епідеміологічної ситуації у країні утруднює відновлення економіки, тож багатьом компаніям буде необхідна допомога держави на значно триваліший період, ніж передбачалося досі.

Тим часом минулої неділі у Берліні відбулася акція протесту коронаскептиків, у якій узяло участь понад дві тисячі осіб, котрі протестували проти запроваджених обмежень. Поліція розігнала зібрання через відсутність масок і недотримання соціальної дистанції. Так само, як і вечірку із 600 учасниками місцевого товариства фетишистів неподалік Александрплатц, у центрі столиці — саме за недотримання маскового режиму.

Водночас, незважаючи на акції коронаскептиків, влада багатьох регіонів оприлюднює дедалі більше рішень щодо відмови від проведення велелюдних свят, зібрань, урочистостей, зокрема різдвяних ярмарків. Приміром, у Нюрнберзі, де завжди відбувається чи не найвідоміший і найпопулярніший з них. А також у Дрездені, Берліні та інших великих центрах Німеччини. Проте це потягне за собою іншу проблему: хоч через коронавірус традиційні різдвяні ялинки можуть подорожчати, але організатори базарів втратять значну частку доходів від такої торгівлі. Адже їм доведеться дотримуватися правил карантину, наймати більше працівників та орендувати більшу площу. Також знизиться і кількість ялинок для продажу, оскільки різдвяних ярмарків теж буде менше.

Берлін.

Фото автора.