За даними ЗМІ і поліції, загальна кількість місць проведення маніфестацій по країні може сягати вже навіть 400.

Окрім описуваних раніше форм протесту, з’явились нові — блокування вулиць у містах, а вчора відбувся загальнопольський страйк жінок. Прихильниці постулатів протестувальників не вийшли на роботу.

Лідерки руху «Загальнопольський страйк жінок» (ЗСЖ) оголосили про створення «Консультативної ради, як у Білорусі, яка працюватиме над тим, щоб «прибрати бардак після ПіС». Тобто «Права і справедливості» — партії, що в Польщі нині при владі.

ЗСЖ пропонує на розгляд спільноти низку вимог, які виходять далеко за рамки протесту з приводу спроби влади запровадити жорстке антиабортне законодавство. У сфері судочинства вимагають «справжнього Конституційного суду і Верховного суду», відставки голови КС. У сфері свободи віросповідань — виконання положення конституції щодо світського характеру держави, припинення фінансування Костелу з державного бюджету та виведення релігії зі школи. У сфері, яка стала причиною протестів, — забезпечити дотримання прав жінок, легалізувати аборти, запровадити сексуальну освіту. В контексті пандемії коронавірусу ЗСЖ ініціює внесення змін до бюджету для забезпечення, зокрема, повноцінного фінансування охорони здоров’я. Остання вимога в списку найжорсткіша — відставка уряду.

Дедалі частіше в дискурсі останніх днів серед протестувальників звучить слово «війна» — вони стверджують, що «правляча партія разом з Костелом оголосили їм війну». У вівторок ця риторика звучала на засіданні нижньої палати парламенту.

Жінки-депутатки від опозиційних сил прийшли на засідання у чорному вбранні з символом протестувальників — знаком блискавки (символ «Сірих рядів») та плакатами з написами «Це війна», «Жінки приймають рішення». Коли група депутаток наблизилась до крісел, в яких сидять депутати від правлячої більшості на чолі з лідером ПіС Ярославом Качинським, головуючий на засіданні віце-маршалок від цієї партії Р. Терлецький викликав до зали співробітників Маршалківської охорони (служба, що забезпечує порядок на території парламенту), які не дали опозиційним депутаткам підійти до ложі ПіС.

У вівторок увечері з’явилося звернення лідера партії влади Я. Качинського, як він сам наголосив, до її членів та симпатиків. Виступи протестувальників назвав «серйозним злочином» та «атакою, що має знищити Польщу, призвести до тріумфу сили, влада яких закінчить історію польського народу». Лідер ПіС попередив, що в нинішній ситуації, мабуть, маючи на увазі COVID-19, «ціною цих демонстрацій будуть життя багатьох людей». Я. Качинський закликав своїх прихильників «до захисту Костелу за будь-яку ціну».

Після оприлюднення звернення маніфестанти повернулися на вулиці міст. Проте в багатьох з них навпроти уже стояли представники молодіжних організацій ПіС та інших організацій правого спрямування.

«Питання допустимості переривання вагітності викликає емоції повсюдно в світі, але масштаби агресії та мови ненависті, які спостерігаємо останніми днями в Польщі, не можна нічим пояснити», — заявив прем’єр-міністр країни Матеуш Моравецький і закликав усіх «зважувати слова».

Коли верстався номер, з’явилася заява міністра внутрішніх справ, який наводить дані про 22 факти «вторгень маніфестантів на меси», 79 випадків «пошкоджень фасадів храмів» та попереджає, що «поліція адекватно реагуватиме на агресивну і вульгарну поведінку учасників демонстрацій...»