Від цього дня всі гімназії та вищі навчальні заклади мають перейти на дистанційне навчання. У наказі міністра охорони здоров'я Костадина Ангелова також зазначається, що в разі проведення раніше запланованих наукових конференцій, семінарів, виставок і конгресів в одному приміщенні може бути не більше 30 людей. Усі вони повинні бути в масках і перебувати одне від одного на безпечній відстані.

Цим самим наказом запроваджується заборона на роботу дискотек, нічних барів, клубів та інших нічних закладів, де молодь розважалася в закритих приміщеннях. Епідеміологи вважають, що там не тільки не дотримуються жодні санітарні норми, бо танцювати в масках на відстані в 1,5-2 метра просто неможливо. А ось у кіно чи театр сходити ще можна за умови, що зал буде заповнено на третину й глядачі сидітимуть через крісло один від одного. Продовжать роботу й денні ресторани, кафе, бари, але за одним столом їхні власники не повинні дозволяти сидіти більш як шести особам, а відстань між стільцями має бути не менше 1,5 метра. За порушення оштрафують не тільки відвідувачів, а й адміністрацію закладів.

Власники нічних закладів заявили, що їм доведеться звільняти багатьох співробітників, якщо держава, котра вводить заборони, не надасть їм матеріальної підтримки. Вони вимагають, щоб уряд виплачував 80 відсотків зарплат їхнім працівникам із бюджету. І пригрозили протестними акціями, що обурило тих, хто вважає нічні розваги недозволенною розкішшю не тільки під час пандемії. А зараз вони становлять небезпеку для всього суспільства.

До речі, всі нові обмежувальні заходи діятимуть до 12 листопада, але за погіршення ситуації терміни буде автоматично подовжено. На 14 найближчих днів у Болгарії забороняється проведення групових екскурсій і відвідування всіх туристичних об'єктів.

Професор математики Ніколай Вітанов, включений до Національного оперативного штабу по боротьбі з коронавірусом, в ефірі національного телеканалу «Нова ТВ» заявив, що, за найоптимістичнішими прогнозами, до кінця листопада в країні буде зареєстровано 68 500 випадків зараження COVID-19. «Однак, як усі знаєте, оптимістичні прогнози не завжди збуваються. На мою думку, є цифри й карти, які не потрібно показувати, щоб люди не панікували. Ситуація вже важко контрольована. Понад 2 000 випадків на день -- це серйозна проблема для системи охорони здоров'я. У разі збільшення кількості випадків зараження до 69 500, 8 000 ліжок для пацієнтів з коронавірусом, наявних у лікарнях країни, усе ще буде достатньо. Але тривогу спричиняє те, що коли одужають 100 чоловік, з'являється 156 нових заражених», -- пояснив професор. На його думку, кількість реально заражених коронавірусом у країні майже 320 тисяч, хоча офіційно зареєстровано лише понад 40 тисяч. Таку тризначну цифру він вивів з того факту, що кожний з офіційно зареєстрованих заражає щонайменше ще вісім інших людей. Тому й слід запровадити суворі обмежувальні заходи.