У деяких країнах є доволі незвичайні та навіть дивакуваті новорічні атрибути та традиції святкування.
В Іспанії під бій новорічних курантів прийнято з’їдати 12 виноградинок (одну за кожним ударом годинника), які символізують успіх у кожному місяці року.
У Франції найулюбленішою новорічною традицією є спалювання поліна, вуглинки від якого зберігають до наступного Нового року: вважається, що такий талісман приносить родині щастя.
У Шотландії в останній день року влаштовують фестиваль вогняних куль. Вулицями міст ходять чоловіки, які безперестану крутять над головою палаючі кулі, що символізують духовне очищення (на знімку).
На Філіппінах обов’язковим атрибутом святкового столу є кругла таця з якомога більшою кількістю округлих фруктів, форма яких символізує процвітання в майбутньому році.
Данія дивує традицією розбивання посуду об двері сусідів. Родина, на порозі домівки якої вранці виявиться найбільше битого посуду, вважається найвезучішою. Також деякі датчани опівночі стрибають зі стільців: цей стрибок у «січень» повинен відігнати злих духів.
Жителі Центральної та Південної Америки особливу увагу приділяють вибору... спідньої білизни. Популярністю користуються яскраві кольори. Наприклад, червоний символізує палке кохання, а жовтий — бажання накопичити багатство.
У Тальці (невелике місто в Чилі) місцеві жителі святкують Новий рік зі своїми живими і померлими родичами на... кладовищі, яке прикрашають тьмяними вогниками.
У США є романтична традиція, за якою в новорічну ніч обов’язково потрібно поцілувати кохану людину, а якщо такої наразі немає — то когось іншого. Кажуть, що поцілунок стирає погані спогади, а майбутній рік робить надзвичайно щасливим.
У Греції жителі в новорічну ніч ходять у гості не з подарунками чи гостинцями, а з великими... камінцями. За повір’ями, гаманець хазяїна будинку буде таким самим, як і подарований камінь.
В Еквадорі є традиція спалювати опівночі опудала, з якими, за віруваннями, згорає все погане, що сталось за минулі 12 місяців.
Підготувала Сюзанна КІРІНА.
Фото з сайту rufun.net.