Як повідомляє «Європейська правда», раніше МОН представило урядові проект рішення про зміну структури міністерства, що передбачала реорганізацію (ліквідацію) усіх директоратів, утворених кілька років тому в рамках реформи держслужби, фінансування якої забезпечував Євросоюз. МОН було одним з пілотних міністерств, які отримали європейські грантові кошти для проведення такої реформи; вони також передбачали заповнення новоутворених посад з гідною оплатою на відкритих конкурсах.

Запропоновані Шкарлетом зміни порушують не лише зобов’язання України в рамках вже проведеної реформи, але також умови надання зарезервованої для України макрофінансової допомоги ЄС, тому проект рішення МОН був відхилений урядовими структурами як такий, що суперечить міжнародним зобов’язанням України; також про цю ініціативу стало відомо західним донорам.

Наприкінці минулого тижня Представництво ЄС звернулося з листом до Сергія Шкарлета, в якому нагадало про безповоротну допомогу Україні у сфері освіти та науки. Фінансування лише виконуваних на даний момент програм має загальну вартість понад 200 млн євро, повідомляє «Європейська правда». В листі наголосили, що це фінансування спирається на реформу держслужби, яку підважують дії Шкарлета.

«У зв’язку з цими стратегічними пріоритетами (за якими Україна отримує від ЄС та держав ЄС грантову допомогу. — Ред.), як ви, напевно, знаєте, ЄС тісно залучений до реформи держуправління, яка лишається наріжним каменем підвищення здатності держслужби досягати результату», — йдеться у листі. На підставі цього ЄС вважає важливим збереження шести директоратів МОН із високооплачуваними співробітниками, утворених у рамках фінансованої ЄС реформи.

«Будь-який відкат досягнутого раніше успіху в реформах, безсумнівно, викличе нашу занепокоєність та може підірвати нашу співпрацю, яку ми сприймаємо як успішну і прагнемо продовжувати — в тому числі, можливо, через нові програми допомоги в рамках реформи держслужби», — йдеться у листі.